Top Stories

Την αποφυλάκιση του Άκη Tσοχατζόπουλου αποφάσισε το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων

SpiroSpero.gr | Σπέρνουμε Ειδήσεις

AKIS

Εκτός φυλακής θα βρεθεί έπειτα από περίπου 4,5 χρόνια παραμονής στον Κορυδαλλό, ο πρώην υπουργός Άμυνας του ΠΑΣΟΚ Άκης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό από την ελληνική Δικαιοσύνη σε κάθειρξη 20 ετών για διακίνηση μαύρου χρήματος κατά την υπογραφή εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Και αυτό διότι, σήμερα, το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων έκανε δεκτή την αίτηση για αναστολή εκτέλεσης της ποινής που κατέθεσαν στο δικαστήριο οι δικηγόροι του κατηγορούμενου πρώην υπουργού, επικαλούμενοι λόγους υγείας. Ο ίδιος ο Άκης Τσοχατζόπουλος δεν ήταν σε θέση να παραστεί (ούτε) στη σημερινή συνεδρίαση του δικαστηρίου καθώς νοσηλεύεται στι Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, δεδομένων των προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε, τα οποία άλλωστε είχε επιβεβαιώσει στο δικαστήριο με κατάθεση του και ο θεράπων ιατρός του. Ο πρώην υπουργός πάσχει από στεφανιαία νόσο και ήδη έχει υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση.

Σήμερα το Πενταμελές Εφετείο με οριακή πλειοψηφία (3-2) και έπειτα από αλλεπάλληλες αιτήσεις του πρώην υπουργού που έπεφταν στο κενό, αποφάσισε να κάνει δεκτή την αίτηση του Άκη Τσοχατζόπουλου ανοίγοντας το δρόμο για την αποφυλάκισή του με περιοριστικούς όμως όρους.

Συγκεκριμένα, οι περιοριστικοί όροι που επιβλήθηκαν για την αποφυλάκιση του κ.Τσοχατζόπουλου είναι:

  • καταβολή χρηματικής εγγύησης 200.000 ευρώ,
  • απαγόρευση εξόδου από τη χώρα,
  • παράδοση διαβατηρίου και ταυτότητας,
  • απαγόρευση χρήσης πλωτών και εναέριων μέσων,
  • μόνιμη διαμονή του σε γνωστή διεύθυνση
  • υποχρεωτική εμφάνιση στο ΑΤ της περιοχής του δύο φορές τον μήνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ό,τι αφορά τον όρο της εγγυοδοσίας η σχετική απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία (4-1), καθώς ένα μέλος του δικαστηρίου είχε την άποψη ότι θα πρέπει να του επιβληθεί ως εγγύηση το ποσό των 100.000 ευρώ.

«Καθίσταται η απόφαση σας ανεφάρμοστη. Εφόσον δεν μπορεί να καταβληθεί η εγγυοδοσία επιστρέφει στις φύλακές», τόνισε ο συνήγορος του πρώην υπουργού, Λεωνίδας Κοτσαλής και σημείωσε: «Η υγεία του η οποία βρίσκεται σε κίνδυνο μπορεί να εξαρτηθεί από το ύψος της εγγυοδοσίας; Εγώ δεν το πιστεύω ως νομικός».

Από την πλευρά του ο έτερος συνήγορος του πρώην υπουργού Γιάννης Παγορόπουλος ανέφερε: «Αν επιστρέψει στη φυλακή και μέχρι μα βρούμε τα χρήματα συμβεί το ανεπανόρθωτο δεν τυγχάνει ζήτημα τεράστιας ευθύνης όλων μας;»

Παρούσα στο δικαστήριο ήταν η σύζυγος του Άκη Τσοχατζόπουλου, Βίκυ Σταμάτη, η οποία στο άκουσμα της απόφασης φώναξε: «Τεράστιες ευθύνες».

Οι συνήγοροι του Α. Τοχατζόπουλου ζήτησαν την μείωση της εγγυοδοσίας των 200.000 ευρώ και ένα χρονικό διάστημα για να καταβάλουν τα χρήματα, με τον αναπληρωτή εισαγγελέα της έδρας, Σταμάτη Δασκαλόπουλο να ζητάει να απορριφθεί ως αβάσιμη η αίτηση τους. Τελικά το αίτημα αυτό απορρίφθηκε και από το δικαστήριο.

Την αποφυλάκιση του πρώην υπουργού είχε εισηγηθεί η εισαγγελέας, για λόγους υγείας. Η εισαγγελική λειτουργός υποστήριξε πως θα πρέπει να ανασταλεί η εκτέλεση της ποινής του πρώην υπουργού, καθώς κινδυνεύει με υπέρμετρη και ανεπανόρθωτη βλάβη η υγεία του.

Όπως υποστήριξε, «ο κατηγορούμενος νοσηλεύεται στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, ενώ η μετεγχειρητική του πορεία είναι αργή λόγω των πολλαπλών προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει», προσθέτοντας ότι αν και η κατάσταση της καρδιάς του αντιμετωπίστηκε αποτελεσματικά ενώ είναι κρατούμενος και κανείς δεν ισχυρίζεται ότι θα ήταν άλλη η περίσταση αν ήταν ελεύθερος, ο Άκης Τσοχατζόπουλος έχει σοβαρά προβλήματα υγείας που επιδρούν το ένα πάνω στο άλλο. «Προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ότι επίκειται βλάβη της υγείας του λόγω και του προχωρημένου της ηλικίας του», ανέφερε η εισαγγελέας.

Το δικαστήριο, με πλειοψηφία τριών προς δύο, έκανε δεκτή την αίτηση του πρώην υπουργού, δίνοντας αναστολή στην εκτέλεση της πρωτόδικης ποινής των είκοσι ετών με περιοριστικούς όρους, που του είχε επιβληθεί για παράνομες αμοιβές από τις προμήθειες των ΤΟΡ-Μ1 και των υποβρυχίων. Ο κ. Τσοχατζόπουλος είχε φυλακιστεί το 2012 μετά τις έρευνες που ξεκίνησαν εναντίον του, με αφορμή την υπόθεση του ακινήτου στην περιοχή της Ακρόπολης.