Κοινωνία

Νοσταλγικό: Τα μέρη που γυρίστηκαν ελληνικές ταινίες – Πριν και μετά

SpiroSpero.gr | Σπέρνουμε Ειδήσεις

Πόσες και πόσες φορές δεν έχουμε αναρωτηθεί βλέποντας τις αθάνατες ελληνικές ταινίες μας «σε ποιο μέρος έχει γυριστεί αυτή η σκηνή»; Σίγουρα πάρα πολλές. Το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι αρκετές τοποθεσίες από κείνες που γυρίζονταν οι ταινίες, εξακολουθούν να παραμένουν ίδιες και απαράλλαχτες σαν να μην τις άγγιξε ο χρόνος.

Για τους λάτρεις του παλιού καλού ελληνικού κινηματογράφου, μια βόλτα στην Αθήνα είναι αρκετή για να ταξιδέψουν μέσα σε αγαπημένες ελληνικές ταινίες και να φανταστούν με ανοιχτά τα μάτια την σκηνή που τους έρχεται στον νου.

Το iDreamTEAM πέρασε από αρκετά μέρη που γυρίστηκαν ταινίες της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου και σας παραθέτει τις φωτογραφίες για να διαπιστώσετε αν άλλαξε κάτι ή όχι:

Πρώτη ταινία την οποία εντοπίσαμε και περπατήσαμε, ήταν εκεί που περπάτησε και ο καλός μας άνθρωπος, Θανάσης Βέγγος στο «Δρ Ζιβέγγος». Οι αρχικές σκηνές γυρίστηκαν στον Άγιο Ελευθέριο, στην συμβολή των οδών Βικέλα και Δημ. Ράλλη. Η γέφυρα του ηλεκτρικού ήταν αυτή που μας βοήθησε να καταλάβουμε το πλάνο και να το φωτογραφίσουμε ακριβώς όπως τότε.

Η σκηνή είναι από την ταινία και η γέφυρα δεν έχει αλλάξει καθόλου. Σίγουρα έχουν αλλάξει τα σπίτια και έχουν δεκαπλασιαστεί τα αυτοκίνητα! Όταν ο Βέγγος περνάει κάτω από την γέφυρα, καταλήγει στο όμορφο και καλοδιατηρημένο σπιτάκι της οδού Δημητρίου Ράλλη, που στέκει εκεί μέχρι σήμερα χωρίς αλλαγές, για να κρεμάσει τις αφίσες του.

Το σπίτι στη συμβολή των οδών Δημητρίου Ράλλη και Βικέλα

Ίδιο μέχρι σήμερα

Αφήνοντας πίσω την οδό Βικέλα, ο δρόμος μας έφερε στην γωνία Λεωφόρου Ιωνίας και Ρόδου, όπου εντοπίσαμε την τοποθεσία που γυρίστηκαν οι σκηνές από την καφετζού με την Γεωργία Βασιλειάδου και τον Μίμη Φωτόπουλο. Τα σπίτια, τα τρένα, όλα έχουν αλλάξει. Αυτό που μας βοηθά να καταλάβουμε ότι η λήψη ήταν στην σωστή τοποθεσία είναι το δρομάκι και η πεζογέφυρα.

Κάποτε περνούσε το ξύλινο από κείνες τις μονοκατοικίες

Λίγο πριν τον σταθμό του Αγίου Νικολάου τα πάντα έχουν αλλάξει

Από εκείνη την πεζογέφυρα περνούσαν «κυρίες με ομπρέλες, κύριοι με καμπαρντίνες και ναύτες με μπελαμάνες» όπως έλεγε και ο Μίμης Φωτόπουλος!

Κατευθυνόμενοι προς το κέντρο, περάσαμε από τον σιδηροδρομικό σταθμό Αθηνών–Λαρίσης εκεί όπου κάποτε ο Βέγγος και ο Μπάρκουλης ξεκινούσαν για την Χαλκίδα στο έργο «Μην είδατε τον Παναή». Χωρίς ιδιαίτερες αλλαγές, όπως διακρίναμε…
Ο δρόμος μέσα από το κέντρο μας έφερε στην οδό Λένορμαν, εκεί που κάποτε ο Κώστας Χατζηχρήστος οδηγούσε το ποδήλατο του για να καταλήξει στο μπακάλικο του κυρ” Παντελή όπου δούλευε. Το μπακάλικο στην ταινία υποτίθεται πως βρίσκεται στον Κολωνό, αλλά στην πραγματικότητα βρίσκεται στην γωνία Ψαρρών και Μαιζώνος στο Μεταξουργείο. Εξωτερική φωτογραφία από την ταινία δυστυχώς δεν υπάρχει, αλλά, πιστέψτε μας, αυτό είναι το μπακάλικο του κυρ” Παντελή, όπου μαζί με τον Ζήκο γινόταν …Της Κακομοίρας!

Περνώντας από την Ομόνοια δεν υπήρχε λόγος να βγάλουμε φωτογραφίες, αφού τίποτα δεν βρίσκεται στην θέση του, με πρώτο και καλύτερο το συντριβάνι, τους «πίδακας της Ομονοίας» που έλεγε και ο Ορέστης Μακρής. Ο δρόμος μας σπρώχνει προς την Πλάκα εκεί όπου σύμφωνα με την ιστορία, είχε γυριστεί η ταινία «Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα», που πρωταγωνιστούσε ίσως το πιο αγαπημένο ζευγάρι των Ελλήνων, Αντωνάκης και Ελενίτσα. Το σπίτι βρίσκεται λίγο πριν τα Αναφιώτικα όπως κατευθυνόμαστε προς το Μοναστηράκι, στην οδό Τριπόδων.

Το οδοιπορικό έπρεπε κάπου να καταλήξει, και καλύτερος «σύμβουλος» από το τρένο δεν υπάρχει μέσα στον ελληνικό κινηματογράφο. Γιατί πολύ απλά, από όπου περνούσε ο ηλεκτρικός υπήρχε και μία σκηνή γυρισμένη. Τελευταία στάση μας η τοποθεσία της ταινίας «Τι έκανες στον πόλεμο Θανάσ;», η οποία έχει παραμείνει συγκλονιστικά και συγκινητικά ίδια! Θα μπορούσε να πει κανείς ότι από εκεί, πραγματικά δεν πέρασε ποτέ ο χρόνος.

Το μεγαλύτερο μέρος της ταινίας του Ντίνου Κατσουρίδη είχε γυριστεί στο Φάληρο στον παλιό ηλεκτρικό σταθμό της ΔΕΗ, που βρίσκεται δίπλα στον Κηφισό. Το κτίριο μετά βίας στέκεται όρθιο, αλλά υπάρχουν δύο–τρεις τοποθεσίες που είναι σαν να γυρίστηκαν χθες!

Από τα σημεία που λες «τώρα θα σταθεί ο Βέγγος εδώ και θα ξαναπεριμένει κρεμασμένος στα κάγκελα». Εκεί ακριβώς, κάτω από την γέφυρα, ο καλός μας άνθρωπος περίμενε την Ροδίτη. Τα γκράφιτι στον τοίχο, τα δέντρα πίσω από το σπιτάκι και τα φουγάρα είναι οι ελάχιστες ελλείψεις που συναντήσαμε σε αυτό το καρέ.

Το κλείσιμο ήταν ιδιαίτερα συγκινητικό, με τελευταίο καρέ αυτό που ο Βέγγος προσπαθεί να ξεφύγει από τον Ιταλό σκοπό, στην ίδια τοποθεσία του Νέου Φαλήρου.

Το παράδοξο είναι ότι στην ταινία ο Βέγγος δεν μπορεί να ξεφύγει, αφού ο δρόμος κάνει στροφή 180 μοίρες και ανεβαίνει προς την γέφυρα. Αυτό σημαίνει πως ακόμα κι αν έφτανε εκεί, θα βρισκόταν πάλι σε απόσταση βολής από τον Ιταλό σκοπό…