Αξίζει

Ντάισελμπλουμ: Δεν υπάρχει πολιτική συμφωνία -Επιπλέον μέτρα σε εργασία, συντάξεις, αφορολόγητο

SpiroSpero.gr | Σπέρνουμε Ειδήσεις

1480931388924460Δεν υπάρχει ακόμη πολιτική συμφωνία έγινε όμως ένα σημαντικό πρώτο βήμα, ξεκαθάρισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά το τέλος του Eurogroup.

Μάλιστα αποσαφήνισε ότι το νέο πακέτο μέτρων θα αφορά επιπλέον μεταρρυθμίσεις στις συντάξεις, στο φορολογικό και στους κανόνες στην αγορά εργασίας. Οπως υποστήριξε «θα απομακρυνθούμε από την λιτότητα, δίνοντας έμφαση σε βαθιές μεταρρυθμίσεις»

Ο επικεφαλής του οργάνου, σε συνέντευξη Τύπου δίνοντας μια πρόγευση για τον χρόνο που θα απαιτηθεί για να καταλήξουμε σε συμφωνία, είπε πως «δεν υπάρχει θέμα ρευστότητας βραχυπρόθεσμα» για την Ελλάδα.

Εξέφρασε την ελπίδα να επιστρέψουν σύντομα οι θεσμοί στην Αθήνα και διευκρίνισε ότι «θα επιστρέψουμε στο Eurogroup όταν και αν επιτευχθεί τεχνική συμφωνία. Τότε θα έχουμε και τελική πολιτική συζήτηση στα τελευταία στάδια του προγράμματος και πώς να προχωρήσουμε» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι έγιναν εντατικές συζητήσεις μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών την τελευταία 1,5 εβδομάδα προκειμένου να βρεθεί ο κοινός τόπος προκειμένου να επιστρέψουν οι θεσμοί.

Ξεκαθάρισε επίσης ότι υπάρχει «πολλή δουλειά ακόμη που πρέπει να γίνει» και σημείωσε με έμφαση πως «όλοι αισθανόμαστε την επείγουσα ανάγκη για να μην πληγεί το βασικό που είναι το ζήτημα της εμπιστοσύνης. «Αν θέλουμε να συνεχίσει η ανάκαμψη χρειάζεται εμπιστοσύνη πρέπει να ενισχυθεί δεν πρέπει να τη διακινδυνεύσουμε οπότε αυτό είναι βασικό κίνητρο» είπε ο Ντάισελμπλουμ.

«Δεν μπορώ να υποσχεθώ το τέλος της λιτότητας, είμαι υπουργός οικονομικών» απάντησε σε σχετική ερώτηση.

Ερωτηθείς σε σχέση με τον non paper του Μαξίμου που επιμένει ότι δεν θα πάρει «ούτε ένα ευρώ μέτρα λιτότητας» εν αντιθέσει με τον ίδιο που μιλά για πακέτο μεταρρυθμίσεων σε συντάξεις/ φορολογικό ο Γ. Ντάισελμπλουμ απάντησε: «Πρέπει να δούμε την αλλαγή στην πολιτική από τη λιτότητα στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Αν τις κάνει η Ελλάδα, θα μπορεί να υπάρξει δημοσιονομικό περιθώριο και η Αθήνα να κάνει προτάσεις τις οποίες θα συμφωνήσει μαζί μας για τα μέτρα ανάπτυξης. Με αυτούς τους όρους, η Αθήνα μπορεί να τα ετοιμάσει, να τα νομοθετήσει αυτά τα μέτρα και αυτό το δημοσιονομικό περιθώριο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Αν όλα πάνε καλά, θα μπορέσει να υπάρξει δημοσιονομικό περιθώριο».

Ο επικεφαλής του Eurogroup επέμενε στη συμφωνία για σημαντικό πακέτο από βαθείς μεταρρυθμίσεις ανάμεσα στις οποίες είναι και το φορολογικό και το εργασιακό. «Αρκετά θέματα θα ανοίξουν, ανάμεσά τους και οι συλλογικές συμβάσεις» αποκάλυψε. Πρόσθεσε δε ότι τα μέτρα αυτά «θα σχεδιαστούν και θα αποφασιστούν στην Αθήνα» όταν θα επιστρέψουν οι θεσμοί.

«Το βασικό είναι να συμφωνηθούν οι βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ» είπε.

Ο Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι «θα επιστρέψουμε στο θέμα των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος στο Eurogroup αλλά πρώτα θα περιμένουμε το αποτέλεσμα της αποστολής στην Αθήνα.

Διευκρίνισε δε ότι η Αθήνα δεν έχει υποχρέωση να προνομοθετήσει πριν την επιστροφή των θεσμών. «Θα επιστρέψουν, θα μιλήσουμε με ελληνικές αρχές για τις μεταρρυθμίσεις σε συντάξεις, φόρους, εργασία και μετά θα νομοθετηθούν».

Το πακέτο είναι της αρεσκείας του ΔΝΤ

Οταν ρωτήθηκε για τη στάση του ΔΝΤ, ο Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι υπάρχει πλήρης συμφωνία Θεσμών- Αθήνας ότι χρειάζεται ένα σημαντικό πακέτο μεταρρυθμίσεων, όπως ζήτησε το Ταμείο. Παράλληλα, χαρακτήρισε αυτό το πακέτο ως «της αρεσκείας» του ΔΝΤ. Σε ό,τι αφορά το ύψος των μέτρων, απάντησε ότι αυτό θα διευκρινιστεί κατά τη διάρκεια των συζητήσεων στην Αθήνα.

Σε ερώτηση για το αν αυτό είναι αρκετό προκειμένου να μετάσχει το Ταμείο στο πρόγραμμα, απάντησε: «Το ΔΝΤ ήταν πάντα ξεκάθαρο. Θέλει βιώσιμο χρέος, βαθιές μεταρρυθμίσεις. Οταν γίνουν αυτά, το Ταμείο θα επανεξετάσει αν το χρέος είναι βιώσιμο». Οσο για το αν αποτελεί όρο η πλήρης εμπλοκή του Ταμείου για να γίνει η εκταμίευση της επόμενης δόσης, απέφυγε να απαντήσει. «Στόχος μου είναι να φέρουμε το Ταμείο στο πρόγραμμα. Φιλοδοξία μου είναι να φτάσουμε στο σημείο που το πακέτο μεταρρυθμίσεων και η βιωσιμότητα χρέους είναι αρκετά αξιόπιστα για να μπει το ΔΝΤ. Πλησιάζει ο καιρός», ανέφερε.

Κλάους Ρέγκλινγκ (ESM): Σημαντικό να συμφωνήσουμε σύντομα

Είναι σημαντικό να καταλήξουμε σύντομα σε συμφωνία είπε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ. Σημείωσε ότι η μεγάλη αποπληρωμή της Ελλάδας είναι τον Ιούλιο αλλά «στο μεταξύ θα έχει θετικό αντίκτυπο στην εμπιστοσύνη αν τελειώσουμε σύντομα».

«Είχαμε καλά νέα από την Ελλάδα σήμερα» σημείωσε και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα αποπλήρωσε εγκαίρως τα 2 δισ. Στον ESM για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών του 2015 και σημείωσε: «Είναι θετικό, δείχνει πως ό,τι έχει συμφωνηθεί γίνεται εγκαίρως».