Για περισσότερους πλέον το... επίδομα θέρμανσης

. Οικονομία

thermΗ κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν τη διεύρυνση των κριτηρίων σχετικά με την επιστροφή του ειδικού φόρου για το πετρέλαιο θέρμανσης καθώς με το σημερινό καθεστώς τα μισά λεφτά δεν κατέληξαν ποτέ στους δικαιούχους και έμειναν στο ταμεία του κράτους.
Έτσι πολύ από τους πολίτες που θα μπορούσαν να πάρουν την επιστροφή αποκλείονται λόγω κριτηρίων.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κύριος Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στη Βουλή, δήλωσε ότι ενώ έχει προβλεφθεί για φέτος να δοθούν 270 εκατ. ευρώ σε νοικοκυριά για τις αγορές πετρελαίου θέρμανσης (αναλογούν δηλαδή περίπου 135 εκατ. για την χειμερινή περίοδο που τελειώνει και άλλα τόσα για μετά τον Οκτώβριο), από τις αρχές του χρόνου δόθηκαν μόλις 68 εκατ. ευρώ σε δικαιούχους.
Αυτό σημαίνει ότι τα μισά λεφτά δεν κατέληξαν ποτέ στους δικαιούχους και έμειναν στο ταμεία του κράτους. Για το λόγο αυτό, ο κ.Σταϊκούρας τόνισε χθες μιλώντας στη Βουλή πως πρέπει να αλλάξουν τα κριτήρια ώστε να δικαιούνται περισσότεροι το «επίδομα».
Το υπουργείο φαίνεται πως έπεσε έξω στα νούμερα καθώς φέτος πολλοί επέλεξαν να μη βάλουν πετρέλαιο καθώς η αύξηση φόρου και τιμής το κατέστησε απαγορευτικό για πολλούς. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση κατά 65% της κατανάλωσης σε σχέση με πέρυσι.

Έτσι στο υπουργείο Οικονομικών αναζητούν νέα "ελαστικότερα" κριτήρια χορήγησής του, από αυτά που ίσχυσαν φέτος και προέβλεπαν πως το επίδομα, δηλαδή:

- ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα έως 25.000 ευρώ για άγαμο ή 35.000 ευρώ για έγγαμο το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

- συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας υπόχρεου, συζύγου και προστατευόμενων τέκνων έως 150.000 ευρώ για τους άγαμους και 200.000 ευρώ για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Η επιστροφή φόρου κάλυπτε φέτος μόνο ποσότητες για την θέρμανσης της κύριας κατοικίας και με γεωγραφικούς περιορισμούς (περισσότερα λίτρα για βόρειες και ορεινές περιοχές, λιγότερα για τα νησιά κλπ).

 Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση