Top Stories

«Πολικές» θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα -Πυκνές χιονοπτώσεις και παγετός τη Δευτέρα

SpiroSpero.gr | Σπέρνουμε Ειδήσεις

xionipagaki-thumb-large

Συνεχίζονται οι χιονοπτώσεις οι οποίες στο Βόρειο Αιγαίο, την Ανατολική Θεσσαλία, την Εύβοια, την Ανατολική Στερεά και τις ορεινές – ημιορεινές περιοχές της Κρήτης θα είναι κατά τόπους πυκνές. Χιονόνερο και σποραδικές καταιγίδες στις νοτιότερες θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές. Βόρειοι άνεμοι μέχρι 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία σε χαμηλά επίπεδα. Παγετός κατά τόπους ισχυρός στα ηπειρωτικά, ο οποίος στα βόρεια θα είναι ολικός.

Ένας 77χρονος στη Ναύπακτο και μία 78χρονη στην Κομοτηνή έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της κακοκαιρίας, με τον πρώτο να αφήνει την τελευταία του πνοή στο κέντρο Υγείας της πόλης λόγω υποθερμίας, ενώ ο θάνατος της δεύτερης οφείλεται σε αναθυμιάσεις από μαγκάλι που είχε ανάψει για να ζεσταθεί.

Η πρόγνωση της ΕΜΥ δείχνει ότι ο χιονιάς, οι πολικές θερμοκρασίες και οι άσχημες καιρικές συνθήκες θα επιμείνουν μέχρι την Τρίτη ή την Τετάρτη.

Μάλιστα ειδικά για αύριο, Δευτέρα, οι χιονοπτώσεις σε Σποράδες, Στερεά Ελλάδα, Θεσσαλία, Ανατολική Πελοπόννησο, Εύβοια και Κρήτη θα είναι πυκνές.

Ο χιονιάς δημιούργησε μεγάλα προβλήματα στην Βόρεια, Κεντρική και Νότια Ελλάδα αλλά και στα νησιά.

Λόγω παγετού, κλειστά θα παραμείνουν τη Δευτέρα τα σχολεία σε πολλές περιοχές της χώρας: Στη Λαμία και σε όλους τους Δήμους της Φθιώτιδας, σε όλο τον Εβρο, στην Καλαμπάκα, στην Εδεσσα, στην Κοζάνη κ.α.

Επίσης, κλειστά θα παραμείνουν αύριο, Δευτέρα, τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και τα Κέντρα Ενισχυτικής Διδασκαλίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, λόγω των προβλημάτων που προκαλεί ο παγετός στους καυστήρες των σχολικών κτιρίων, έπειτα από την πρόσκληση που απηύθυνε ο Δήμος Θεσσαλονίκης, από την οποία προέκυψε ότι τα περισσότερα σχολεία αντιμετωπίζουν προβλήματα στη θέρμανση των κτιρίων τους εξαιτίας του ψύχους.

Αττική – Που υπάρχουν ακόμα δυσχέρειες στην κυκλοφορία

Κλειστοί παραμένουν στην Αττική, λόγω χιονιού, οι δρόμοι προς Πάρνηθα, από το τελεφερίκ και πάνω, Περιφερειακή Πεντέλης, από το 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο έως τον ‘Αγιο Πέτρο και η λεωφόρος Φυλής, από την Μονή Κλειστών προς Δερβενοχώρια.

Επίσης απαγορεύεται, από χθες το βράδυ,η κίνηση των φορτηγών στην παλιά εθνική οδό Ελευσίνας– Θήβας, μετά τα Βίλια, ενώ τα υπόλοιπα οχήματα χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες.

Αλυσίδες πρέπει να έχουν τα οχήματα στην Ιπποκράτειο Πολιτεία και στην οδό Αγίου Μερκουρίου.

Βόρεια Ελλάδα

Πολικές θερμοκρασίες επικρατούν και σήμερα σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα, με το θερμόμετρο στη Φλώρινα να δείχνει τους -19 βαθμούς Κελσίου και στο Νευροκόπι της Δράμας τους -16.

Στην Καστοριά ο υδράργυρος έπεσε στους -13, στην Κοζάνη στους -12, στις Σέρρες στους -11 και στην Αλεξανδρούπολη στους -10.

Στη Θεσσαλονίκη η ελάχιστη θερμοκρασία νωρίς το πρωί ήταν στους -8 βαθμούς Κελσίου, ενώ κλειστή παραμένει η επαρχιακή οδός Χορτιάτη – Αγίου Βασιλείου.

Που χρειάζονται αλυσίδες:

Απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και οι οδηγοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί λόγω της χιονόπτωσης και του παγετού.

Στην Ημαθία, σύμφωνα με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, αλυσίδες απαιτούνται στην Εγνατία Οδό από Βέροια προς Κοζάνη από το 235ο έως και το 227ο χιλιόμετρο (κόμβος Πολυμύλου) και από Κοζάνη προς Βέροια από το 227ο έως το 240ο χιλιόμετρο.

Επίσης, αλυσίδες χρειάζονται στην παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Βέροιας – Κοζάνης (μέσω Καστανιάς) και Θεσσαλονίκης – Κοζάνης (μέσω Αλεξάνδρειας), αλλά και για τους οδηγούς που θα κινηθούν προς τα χιονοδρομικά κέντρα Σέλι και 3-5 Πηγάδια.

Εξαιτίας της χιονόπτωσης αντιολισθητικές αλυσίδες απαιτούνται και μέσα στην πόλη της Νάουσας.

Στην Πέλλα, προβλήματα παρατηρούνται στο επαρχιακό και δημοτικό οδικό δίκτυο της δημοτικής ενότητας Βεγορίτιδας του Δήμου Έδεσσας και προς το χιονοδρομικό κέντρο Βόρρας.

Στην Πιερία, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται στην εθνική οδό Κατερίνης – Ελασσόνας, από το 15ο έως το 44ο χιλιόμετρο, αλλά και για το χιονοδρομικό κέντρο του Ελατοχωρίου.

Στη Χαλκιδική, προβλήματα σημειώνονται στις επαρχιακές οδούς Νεοχωρίου – Βαρβάρας – Ολυμπιάδας, Αρναίας – Στανου, Παλιοχωρίου – Μ.Παναγιάς, Μεταμόρφωσης – Μεταγγιτσίου, Θεσσαλονίκης – Πολυγύρου, Παλαιοκάστρου – Ταξιάρχη, Πολυγύρου – Γερακινής, Ν.Μουδανιών – Παλιουρίου, καθώς επίσης στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Ιερισσού από το 65ο έως το 95ο χιλιόμετρο.

Εξαιτίας των χιονοπτώσεων οι αλυσίδες είναι απαραίτητες εντός των οικισμών Πολυγύρου, Ταξιάρχη, Παλαιοκάστρου και σε όλο το οδικό δίκτυο του Αγίου Ορους.

Στις Σέρρες, χρειάζονται αλυσίδες προς το χιονοδρομικό κέντρο Λαϊλιά και στις επαρχιακές οδούς Σιδηροκάστρου – Καρυδοχωρίου (από Φαιά Πέτρα έως Καρυδοχώρι), Σερρών – Βροντούς και στη δημοτική οδό από τη διασταύρωση Κορμίστας προς την Ιερά Μονή Εικοσιφοίνισσας.

Σύμφωνα με την εθνική μετεωρολογική υπηρεσία επικρατεί ολικός παγετός στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ και τα επόμενα 24ωρα θα διατηρηθούν οι χαμηλές θερμοκρασίες. Μια ελάχιστη βελτίωση και μικρή άνοδος της θερμοκρασίας αναμένεται από την Τετάρτη.

Χωρίς ρεύμα η Πτολεμαΐδα

Μια βλάβη στις μονάδες του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού Καρδιάς της ΔΕΗ είχε ως αποτέλεσμα να μείνει χωρίς θέρμανση ολόκληρη η πόλη της Πτολεμαΐδας. Οι μονάδες 3 και 4 του ατμοηλεκτρικού σταθμού που τροφοδοτούν με θερμό ατμό την τηλεθέρμανση της Πτολεμαΐδας τέθηκαν εκτός λειτουργίας κατά την διάρκεια της νύκτας.

Ο ολικός παγετός κατά την διάρκεια της νύκτας όπου το θερμόμετρο σκάλωσε στους -17 βαθμούς κελσίου επηρέασε την λειτουργία δύο διακοπτών μεσαίας και υπερυψηλής τάσης που βρίσκονται έξω από το εργοστάσιο στον υποσταθμό του ΑΗΣ και που ρυθμίζουν την ομαλή λειτουργία του δικτύου των 150.000 και 400.000 volt .

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να τεθεί αρχικά εκτός λειτουργίας η 3η μονάδα και στη συνέχεια η βλάβη αυτή να συμπαρασύρει και την λειτουργία της 4ης. Δεκατέσσερις χιλιάδες νοικοκυριά αυτή την ώρα έχουν μείνει χωρίς θέρμανση με τις θερμοκρασίες στην πόλη να αγγίζουν το πρωί τους -12 βαθμούς κελσίου. Οι δύο μονάδες της ΔΕΗ έδιναν 100 θερμικά Mw για την θέρμανση της πόλης ενώ όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας Γιώργος Κάλφας στο ΑΠΕ ΜΠΕ «αυτή την στιγμή προσπαθούμε να κρατήσουμε τα 50.000 χλμ του δικτύου διανομής τηλεθέρμανσης σε χλιαρό επίπεδο για να μην πάθουμε ζημιά λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών βάζοντας σε λειτουργία το λέβητα πετρελαίου ισχύος 25 θερμικών Mw και χρησιμοποιώντας τις δεξαμενές αποθήκευσης θερμότητας που διαθέτουμε. Αυτή την ώρα τεχνικοί της ΔΕΗ εργάζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες τόσο στον εξωτερικό χώρο του υποσταθμού που ρυθμίζει τα δίκτυα υπερυψηλής τάσης όσο και εντός του εργοστασίου για την αποκατάσταση του προβλήματος».

Σύμφωνα με τον διευθυντή του ΑΗΣ Καρδιάς Βασίλη Τσίγκα αναμένεται «μέχρι το μεσημέρι να έχει αποκατασταθεί το πρόβλημα στην 3η μονάδα και να τεθεί σε λειτουργία ενώ είναι άγνωστο ακόμη για το τι θα συμβεί με την αποκατάσταση της βλάβης στην 4η μονάδα».

Όπως δηλώνουν οι τεχνικοί της τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας η επαναλειτουργία της 3ης μονάδας του ΑΗΣ Καρδιάς θα αποκαταστήσει κατά ένα μέρος την ομαλή λειτουργία της τηλεθέρμανσης στο μεγαλύτερο μέρος της πόλης.

Πελοπόννησος

Παγετός και χαμηλές θερμοκρασίες είναι το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού στην Πελοπόννησο, όπως λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου, ενώ όσον αφορά στο οδικό δίκτυο, τονίζει ότι καμία περιοχή δεν είναι αποκλεισμένη.

Ωστόσο, όπως προσθέτει, είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Κορινθίας και της Αρκαδίας, κυρίως λόγω του παγετού. Επίσης απαραίτητες είναι οι αλυσίδες από το 28ο χιλιόμετρο έως το 42ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Καλαμάτας Σπάρτης, μέσω Ταϋγέτου.

Επίσης, η Ντίνα Νικολάκου ανέφερε πως αντιμετωπίστηκαν άμεσα τα πρόσκαιρα προβλήματα με αποκλεισμούς οχημάτων στην περιοχή των Δερβενακίων. Ακόμη σημειώνει πως με τις συνεχείς ρίψεις αλατιού κατέστη εφικτό να μείνουν ανοικτοί οι δρόμοι στις ορεινές περιοχές, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι οι υπηρεσίες παραμένουν σε επιφυλακή.

Κρήτη

«Ντυμένες» στα λευκά βρήκε το πρώτο φως της ημέρας περιοχές των Χανίων με το χιόνι να σκεπάζει ακόμα και σημεία με πολύ χαμηλό υψόμετρο, όπως το δημοτικό διαμέρισμα Περβολίων του δήμου Χανίων, όπου οι κάτοικοι ξύπνησαν βλέποντας χιόνια στις αυλές των σπιτιών τους.

Χιόνια έπεσαν και στις πεδινές περιοχές των Μουρνιών και Νεροκούρου ενώ αποκλεισμένο είναι στα περισσότερα σημεία της Περιφερειακής Ενότητας το ορεινό και ημιορεινό οδικό δίκτυο.

Σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής βρίσκεται το σύνολο του κρατικού μηχανισμού στα Χανιά.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Απόστολος Βουλγαράκης, «χιονίζει σε περιοχές με υψόμετρο πάνω από 50 μέτρα».

Σε ανοικτή γραμμή από νωρίς το πρωί βρίσκονται Αντιπεριφέρεια και δήμοι σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί ανοικτό το επαρχιακό οδικό δίκτυο.

«Καταβάλουμε μεγάλη προσπάθεια ώστε να κρατήσουμε ανοικτό τουλάχιστον ένα ρεύμα κυκλοφορίας σε κάθε δρόμο.Οι πολίτες ωστόσο, καλό θα είναι να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις», δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων.

Τα εκχιονιστικά μηχανήματα στο σύνολο της Περιφερειακής Ενότητας προσπαθούν να καθαρίσουν τους δρόμους με τα περισσότερα προβλήματα να καταγράφονται στο ορεινό οδικό δίκτυο προς Ομαλό, Παλαιόχωρα, Κίσσαμο και Σφακιά.

Η Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Χανίων ανακοίνωσε την αναβολή όλων των αγώνων του τοπικού πρωταθλήματος που είχαν προγραμματιστεί για σήμερα Κυριακή.
Χιόνι υπάρχει και σε σημεία του δημοτικού γηπέδου Περιβολίων όπου για τις 5.15 το απόγευμα έχει προγραμματιστεί η αναμέτρηση Πλατανιάς – Λάρισα για το πρωτάθλημα της σούπερ λιγκ.

Ρόδος

Αρκετό χιόνι, κάτι που συμβαίνει πολύ σπάνια στο νησί, έπεσε από χθες το βράδυ στις ορεινές περιοχές της Ρόδου και στα γύρω χωριά με αποτέλεσμα από το βράδυ του Σαββάτου αλλά και σήμερα το πρωί εκατοντάδες κάτοικοι του νησιού να σπεύσουν να απολαύσουν το θέαμα.

Πιο συγκεκριμένα από χθες το βράδυ ξεκίνησε να χιονίζει σε αρκετές περιοχές του νησιού, όπως ο Ατάβυρος, ο Προφήτης Ηλίας, ο Έμπωνας, η Σάλακος κ.α., κάτι που σπάνια συμβαίνει στη Ρόδο. Χιόνια επίσης έπεσαν στα χωριά ‘Αγιος Ισίδωρος, Κρητηνία, Μονόλιθος και Απόλλωνα.

Ήδη τα χωριά αυτά έχουν γίνει πόλος έλξης εκατοντάδων επισκεπτών ενώ δεν έχουν παρουσιαστεί ιδιαίτερα προβλήματα.

Μάχη απεγκλωβισμού στην Κορίνθου – Πατρών

Ολονύχτια επιχείρηση απεγκλωβισμού οχημάτων έδωσαν εκχιονιστικά, πυροσβεστική και τοπικές Αρχές στην εθνική οδό Πατρών – Κορίνθου, μεταξύ των κόμβων Αιγίου και Καλαβρύτων, εξαιτίας του χιονιού και του παγετού.

Πάνω από 50 πυροσβέστες βρέθηκαν στα σημεία που είχαν ακινητοποιηθεί τα αυτοκίνητα.

Όπως τόνισε ο περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, μιλώντας στο Αθηναϊκό πρακτορείο, «ανοίξαμε και ένα σχολείο στο Διακοπτό, ώστε να προσφέρουμε τα απαραίτητα σε όσους οδηγούς και επιβάτες το επιθυμούν».

Λίγο μετά τις 3:30 τα ξημερώματα αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στην εθνική οδό Πατρών – Κορίνθου.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά, ωστόσο σε σημεία της εθνικής οδού βρίσκονται, εκχιονιστικά μηχανήματα, περιπολικά της τροχαίας και πυροσβεστικά οχήματα, για να επέμβουν σε περίπτωση που δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα.

Αντίθετα, προβλήματα καταγράφονται στην παλαιά εθνική οδό Πατρών – Κορίνθου, αφού από το ύψος της Ακράτας έως και το Αίγιο, η κίνηση των οχημάτων διεξάγεται με δυσχέρεια και μόνο με την χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Η πρόγνωση της ΕΜΥ για την Κυριακή:

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
ΚΑΙΡΟΣ: Στη Δυτική Μακεδονία λίγες νεφώσεις. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με χιονοπτώσεις κατά περιόδους κυρίως στη Χαλκιδική, την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.
ΑΝΕΜΟΙ: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Θερμαϊκό 6 με 7 μποφόρ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Από -12 ως -1 βαθμούς κελσίου. Στη Δυτική Μακεδονία 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
ΚΑΙΡΟΣ: Στα βόρεια λίγες νεφώσεις. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με τοπικές χιονοπτώσεις και χιονόνερο στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές.
ΑΝΕΜΟΙ: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Από -4 ως 5 βαθμούς κελσίου. Στην Ήπειρο 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
ΚΑΙΡΟΣ: Νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με χιονοπτώσεις οι οποίες στην Εύβοια, την Ανατολική Στερεά και την Ανατολική Θεσσαλία θα είναι κατά τόπους πυκνές. Στις νοτιότερες κυρίως θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές. Χιονόνερο ή παροδικές χιονοπτώσεις και πιθανότητα σποραδικών καταιγίδων.
ΑΝΕΜΟΙ: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Από -4 ως 4 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
ΚΑΙΡΟΣ: Νεφώσεις με χιονόνερο ή παροδικές χιονοπτώσεις στα πεδινά και σποραδικές καταιγίδες στη θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα. Χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά τα οποία θα είναι κατά τόπους πυκνά στην Κρήτη (ενδεικτικό υψόμετρο 200 μέτρα)
ΑΝΕΜΟΙ: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και μέχρι το μεσημέρι τοπικά 7 μποφόρ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Από 2 ως 6 βαθμούς κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
ΚΑΙΡΟΣ: Στα Δωδεκάνησα νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο, χιόνια στα ορεινά – ημιορεινά και σποραδικές καταιγίδες στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα. Στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου παροδικές χιονοπτώσεις.
ΑΝΕΜΟΙ: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Από 2 ως 8 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΤΤΙΚΗ
ΚΑΙΡΟΣ: Νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες. Στα νότια χιονόνερο ή παροδικές χιονοπτώσεις και στις υπόλοιπες περιοχές χιονοπτώσεις, οι οποίες κατά περιόδους στα βόρεια θα είναι πυκνές.
ΑΝΕΜΟΙ: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και πρόσκαιρα στα ανατολικά ως 7 μποφόρ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Από -2 ως 2 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΚΑΙΡΟΣ: Νεφώσεις με παροδικές ασθενείς χιονοπτώσεις κυρίως στα ανατολικά.
ΑΝΕΜΟΙ: Βορειοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Από -8 ως -2 βαθμούς κελσίου.