Top Stories

Εκτάκτως στις Βρυξέλλες οι ηγεσίες των υπ. Οικονομικών και Εργασίας -Βρυξέλλες: Συμφωνία άμεσα ή αλλάζουν όλα τα δεδομένα, «κόλλημα» σε τέσσερα θέματα

SpiroSpero.gr | Σπέρνουμε Ειδήσεις

top44Στις Βρυξέλλες έχουν μεταβεί εκτάκτως σήμερα Τρίτη, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, σε μία προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές με τους Θεσμούς ενόψει του Eurogroup της Παρασκευής στη Μάλτα.

Η μετάβαση της ελληνικής ομάδας ερμηνεύεται ως μια ακόμη προσπάθεια να κλείσει -τουλάχιστον σε πολιτικό επίπεδο- η τεχνική συμφωνία ώστε στο Eurogroup να καταγραφεί αισθητή πρόοδος και να μην δημιουργηθεί εικόνα αδιεξόδου.

Από ευρωπαϊκής πλευράς, παρόντες στη συνάντηση θα είναι ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο Μπενουά Κερέ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ και ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, ενώ δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί ποιος θα εκπροσωπήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Από την πλευρά της, η Ανίκα Μπράιτχαρτ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί, δεν επιβεβαίωσε τη συνάντηση, σημείωσε, ωστόσο, πως «οι επαφές μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών Αρχών συνεχίζονται αδιάκοπα, με στόχο την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, το συντομότερο δυνατό».

Την ανάγκη να κλείσει η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό τονίζει την ίδια ώρα ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, που ενημέρωσε τους εκπροσώπους του Τύπου, στις Βρυξέλλες, ενόψει του Eurogroup της Παρασκευής στη Μάλτα.

«Η οικονομική και πολιτική λογική, πίσω από την ανάγκη για γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, παραμένει η ίδια» υπογράμμισε ο επισημαίνοντας ότι είναι απόλυτα «άκαρπο» να γίνονται υποθέσεις για καθυστέρηση της αξιολόγησης «είτε λόγω εκλογών εδώ και εκεί, είτε επειδή υπάρχουν αρκετά μετρητά» για να καλύψουν τις δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας τον ερχόμενο Ιούλιο.

Τι σημαίνει πρακτικά η φράση; Όσα συζητιούνται τώρα με τους δανειστές για περικοπές 1,8 δις ευρώ στις συντάξεις και 1,8 δις ευρώ στο αφορολόγητο, βασίζονται στο σενάριο αύξησης του ΑΕΠ κατά 2,7% και επίτευξης πλεονασμάτων 1,75% φέτος και 3,5% το 2018, δεδομένα που ασφαλώς θα ανατραπούν αν εκτροχιαστεί το χρονοδιάγραμμα της αξιολόγησης.

Ήδη διεθνείς αλλά και εγχώριοι αναλυτές κάνουν λόγο για χαμένο εξάμηνο και προσγείωση των προβλέψεων για το φετινό ΑΕΠ στα επίπεδα του 1- 1,5%, ενώ αρμόδιες πηγές τόνιζαν στην αρχή του έτους και πριν αρχίσει να… στραβώνει το πράγμα, ότι ο μοναδικός αστάθμητος παράγοντας ήταν το αν όντως θα μπορέσει το ΑΕΠ να «τρέξει» με ρυθμούς 2,7%.

Χαριτολογώντας ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης είπε πως βρισκόμαστε σε ένα σημείο «όπου καταγράφουμε την πρόοδο της προόδου».

Συνεπώς τα ανοιχτά θέματα, οι διαπραγματεύσεις στο φορολογικό, η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και η αγορά ενέργειας μπορούν μεν να κλείσουν άμεσα από τεχνικής άποψης, όμως η συζήτηση πάντως μεταξύ Ελλάδος και θεσμών έχει γίνει πλέον πολιτική.

Σχετικά με την επίσκεψη του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου στις Βρυξέλλες ο ίδιος αξιωματούχος σημείωσε πως δεν γνωρίζει ακριβώς ποιοι έρχονται στις Βρυξέλλες, όμως είναι ευπρόσδεκτοι.