Επισιτιστική κρίση προ των πυλών

. Οικονομία

sitariΣύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, έχει καταγραφεί στις ΗΠΑ η χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 50 ετών με αποτέλεσμα οι τιμές των αγροτικών εμπορευμάτων να ωθούνται σε επίπεδα ρεκόρ.

Οι τιμές καλαμποκιού και σόγιας εκτινάχθηκαν την περασμένη Πέμπτη σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, ξεπερνώντας ακόμη και τα υψηλά επίπεδα της επισιτιστικής κρίσης 2007 – 2008 που οδήγησε σε εξεγέρσεις σε περισσότερες από 30 χώρες. Η τιμή του καλαμποκιού άγγιξε νέο ιστορικό υψηλό στα 8,16 δολ. ανά μπούσελ και οι trader πιστεύουν, ότι μπορεί να ξεπεράσει τα 9 δολ. στις αρχές Αυγούστου εάν δεν υπάρξει κάποια δραματική βελτίωση στις καιρικές συνθήκες. Οι τιμές του σιταριού ενισχύθηκαν κατά 50% μέσα σε πέντε εβδομάδες, σε επίπεδα υψηλότερα ακόμη και από το 2010, όταν η Ρωσία είχε απαγορεύσει τις εξαγωγές σίτου.

Οι ΗΠΑ προμηθεύουν περίπου το μισό των παγκόσμιων εξαγωγών καλαμποκιού και πολύ μεγάλο μέρος των εξαγωγών σόγιας και σιταριού και γι΄αυτό η ξηρασία αναμένεται να έχει αντίκτυπο πέρα από τους δύο ατλαντικούς.

«Βρίσκομαι στον κλάδο περισσότερο από 30 χρόνια και αυτό είναι μακράν το πιο σοβαρό καιρικό πρόβλημα και πρόβλημα προσφοράς και ζήτησης που έχω συναντήσει», δήλωσε ανώτερο στέλεχος σε εταιρεία trading αγροτικών προϊόντων.

Ο Jose Graziano da Silva, γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Αγροτικής Οργάνωσης, είπε στους Financial Times: «Βεβαίως ανησυχώ για την πρόσφατη αύξηση στις τιμές των αγροτικών εμπορευμάτων, δεδομένων των πιθανών επιπτώσεων, ειδικότερα για τους ευάλωτους και τους φτωχούς, οι οποίοι δαπανούν το 75% του εισοδήματός τους σε τρόφιμα».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει το δημοσίευμα, το 2007-08 η εκτίναξη των τιμών πυροδότησε εξεγέρσεις για τρόφιμα από το Μπαγκλαντές μέχρι την Αϊτή, καθώς ο αριθμός ανθρώπων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα σίτισης ξεπέρασε το 1 δισεκατομμύριο.

Ο Joseph Glauber, επικεφαλής ανάλυσης του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, υποστηρίζει επίσης, ότι η τρέχουσα κατάσταση είναι «πολύ καλύτερη από το 2008. Οι τιμές είναι υψηλότερες, δεν τίθεται θέμα για αυτό, αλλά το 2007-08 είχαμε μία πραγματικά ακραία έλλειψη σε σιτάρι και αυτό δεν συμβαίνει τώρα». Ο Justin Forsyth, διευθύνων σύμβουλος της οργάνωσης Save the Children δήλωσε, πως η αύξηση των τιμών και πάλι ενδέχεται να επιφέρει υπερβολικό αντίκτυπο στο φτωχότερο τμήμα του πληθυσμού. «Μεγάλος αριθμός ανθρώπων ζουν στα όρια. Χωρίς βροχή και με υψηλές τιμές στα τρόφιμα μπορεί να ξεπεράσουν τα όρια και να μην μπορούν να συντηρηθούν».

Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν, ότι τουλάχιστον η μισή ζώνη της παραγωγής καλαμποκιού και σόγιας θα παραμείνει στεγνή για το επόμενο δεκαπενθήμερο και οι trader μειώνουν τις εκτιμήσεις τους για τη σοδειά καλαμποκιού περαιτέρω κατά 8-15%. «Κάθε μέρα προσεύχομαι», δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας των ΗΠΑ Tom Vilsack. Ο κ. Graziano da Silva δηλώνει, ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων θα συγκαλέσει διακυβερνητική σύνοδο πριν από τα τέλη του έτους για να αντιμετωπιστεί το θέμα της ασφάλειας τροφίμων εάν η κατάσταση στις σοδιές επιδεινωθεί περισσότερο.

Σχόλια   

 
#6 ΧΡΥΣΟΥΛΑ 22-07-2012 17:11
3 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΤΟΝΟΙ ΦΑΓΗΤΟΥ ΠΕΤΑΓΟΝΤΑΙ ΕΤΗΣΙΟΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ
Παράθεση
 
 
#5 θοδωρος 22-07-2012 13:51
Η ΚΟΙΝΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΣΤΙΚΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΔΗΓΗΣΕ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΣΕ ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Η ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΓΡΑΝΑΠΑΥΣΗΣ ΕΙΧΕ ΣΑΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΥΤΑΡΚΕΙΣ ΝΑ ΕΙ ΜΑΣΤΕ ΤΩΡΑ ΕΛΛΕΙΜΑΤΙΚΟΙ.ΟΙ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΟΠΩΣ ΔΟΘΗΚΑΝ ΑΝΤΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΡΟΛΟ ΤΗΣ ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΑ Ν ΓΙΑ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΑΥΤΗ . ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΑΝ ΕΚΡΙΖΩΣΕΙΣ ΑΜΠΕΛΩΝΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙ ΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΟΥ Ν ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΟΔΗΓΗΘΗΚΑΝ ΣΕ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΟΙ ΑΓΡΟΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΤΟ ΠΛΕΟΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΤΙ ΝΑ ΕΠΑΝΔΡΩΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΤΟΥ ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΦΑΙΡΕΣΕ ΤΙΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΕΣΤΕΙΛΕ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΓΕΩΠΟΝΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΥΠ.ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΘΥΜΙΖΕΙ ΔΥΑΛΥΣΗ ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΑΝ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΖΟΜΕΝΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΜΟΝΟ ΝΑ ΔΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΙΣ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ .
Παράθεση
 
 
#4 Guest 22-07-2012 00:12
Κάποτε,ε παρόμοιες οικονομικές συνθήκες,ένας Κυβερνήτης είχε πει στόν Ελληνικό λαό '' να σπείρετε σιτάρι ακόμη και στις γλάστρες''. Ήταν ο αείμνηστος Εθνικός Ηγέτης της Νίκης του Σαράντα ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΕΤΑΞΑΣ !
Παράθεση
 
 
#3 ΛΕΝΑ 21-07-2012 17:35
Πρίν από χρόνια είχαμε πληθώρα παραγωγής και η ΕΕ μας υποχρέωνε να την θάβουμε σε χωματερές και πλήρωνε στους αγρότες ψίχουλα σε σχέση με την πραγματική τους αξία. Το θυμάστε αυτό?
Αργότερα "επιδότησε" συγκεκριμένες καλιέργειες. Το επιδότησε είναι σχετικό αφού υπήρχε πάντα η απειλή πάνω από το κεφάλι των αγροτών για τις καλιέργειες που είχαν τις οποίες υποχρεώθηκαν να ξεπατώσουν και να βάλουν άλλες
Βέβαια για τα χρόνια που δεν υπήρχε παραγωγή μέχρι να καρπίσουν τα καινούρια φυτά δεν υπήρχε επιδότηση και οι αγρότες αναγκάζονταν να χρεώνονται για να ζήσουν και στο τέλος να χάνουν τα χωράφια τους
Σήμερα έχουμε πρόβλημα και δεν επαρκούν αυτά που έχουμε για τον τόπο ...
Τελικά κατάφεραν από μία χώρα αυτάρκη να μας κάνουν εξαρτημένους σε ότι σκατολοίδια μας πλασάρουν οι Ευρωπαίοι .... και να τους χρωστάμε κι ευχαριστώ κι απο πάνω
Παράθεση
 
 
#2 Guest 21-07-2012 14:43
αυτός ο κώδικας αλιμεντάριους θα μας αποτελειώσει.
οι ΕΕ ζητά να ξεριζώσουμε αμπελώνες, και όποιος καλλιεργεί στο χωράφι του πρόστυμο 1200ευρώ /στρέμα.
χώρια ότι σχεδόν μας επιβάλλει τα γενετικώς τροποποιημένα (μετταλαγμένα).
άσε που τα ζώα επιβάλλει να είναι τσιπαρισμένα. αν εφαρμοστει
θα δουμε πολύ χειρότερα.

βερα
Παράθεση
 
 
#1 Guest 21-07-2012 11:31
Και που είμαστε ακόμη....
Πολλά έχουν να δούν τα μάτια μας, δεν είναι μόνο οι "κλιματικές συνθήκες" που τεχνητά δημιουργούνται ώστε να ανεβαίνουν οι τιμές αλλά και καλλιέργειες εν γένει......
Ειδικά στην Ελλάδα οι δωσίλογοι προδότες συστηματικά φρόντισαν να καταστρέψουν την γεωργία, κτηνοτροφία κλπ, ώστε να μη μπορεί η χώρα να διαθρέψει τον πληθυσμό της και να φτάσουμε εδώ που φθάσαμε.....
Ο κ Κόλμερ τα έλεγε κατ΄επανάληψη μαζί με πολλά άλλα, σχετικά με την οικονομία, προ εξαετίας..... αλλά ποιός άκουγε τον άσημο .....εξωστρακισ μένο σχεδόν από κάθε ΜΜΕ και ......άσχετο κ Κόλμερ.
Νατα τώρα, ειδικά με την Ελλάδα τι γίνεται ???
Παράθεση
 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση