Διεθνή

Φρίκη στη Συρία με 80 νεκρούς από χημικά – Βομβάρδισαν και το νοσοκομείο

SpiroSpero.gr | Σπέρνουμε Ειδήσεις

sir1Η φρίκη δεν έχει τέλος στη Συρία! Οι εικόνες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας από την πόλη Ιντλίμπ απεικονίζουν νεκρούς, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, να κείτονται αιμόφυρτοι στο έδαφος μετά από επίθεση με χημικά όπλα. Την ίδια στιγμή, συγκλονίζει η πληροφορία ότι βομβαρδίσθηκε μέχρι και το νοσοκομείο που υποδέχθηκε τα θύματα της επίθεσης με τοξικό αέριο!

Ο δημοσιογράφος που βρίσκεται επί τόπου μετέδωσε ότι ο ο βομβαρδισμός είχε ως στόχο τμήμα του νοσοκομείου και ότι είδε γιατρούς να τρέχουν για να γλιτώσουν μέσα από τα συντρίμμια. Προς το παρόν, δεν είναι δυνατόν να διαπιστωθεί αν υπάρχουν θύματα.

sir2

Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών ζήτησε σήμερα να συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Μια νέα και ιδιαίτερα σοβαρή χημική επίθεση έλαβε χώρα σήμερα το πρωί στην επαρχία Ιντλίμπ. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για μεγάλο αριθμό θυμάτων, περιλαμβανομένων παιδιών. Καταδικάζω αυτή την αποκρουστική ενέργεια», αναφέρει σε δήλωσή του ο Ζαν-Μαρκ Ερό.

«Μπροστά σε τέτοιες σοβαρές ενέργειες που απειλούν τη διεθνή ασφάλεια, ζητώ απ’ όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Έχοντας αυτό κατά νου, ζητώ να συνεδριάσει επειγόντως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ», πρόσθεσε.

Πριν από μια συνάντηση στις Βρυξέλλες για να συζητηθεί η αρωγή προς τη Συρία, ο Ερό δήλωσε πως η Ευρώπη δεν θα μπορούσε να διαδραματίσει έναν ρόλο στην ανοικοδόμηση της χώρας χωρίς μια αξιόπιστη μετάβαση.

sir3

«Ηταν σαρίν», δήλωσε ένας γιατρός που έσπευσε να βοηθήσει τους τραυματίες.

Τουλάχιστον 80 νεκροί και πάνω από 250 τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός από τη σημερινή επίθεση, όπως αναφέρουν τα διεθνή ΜΜΕ.

Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση που επικαλείται ιατρικές πηγές, οι άνθρωποι πέθαναν από ασφυξία. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν στοιχεία για τη ταυτότητα του τοξικού αερίου.

sir4

Μογκερίνι: Το συριακό καθεστώς φέρει την ευθύνη για την αποτρόπαιη χημική επίθεση

Το καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ φέρει την «κύρια ευθύνη» για τη «χημική» επίθεση κατά του προπυργίου σύρων ανταρτών και τζιχαντιστών στη βορειοδυτική Συρία, που έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 58 ανθρώπων, δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Σήμερα, τα νέα είναι αποτροπιαστικά. Φυσικά η κύρια ευθύνη ανήκει στο καθεστώς» της Συρίας, δήλωσε η Φεντερίκα Μογκερίνι σε δημοσιογράφους διεθνών μέσων, στο περιθώριο της διεθνούς διάσκεψης στις Βρυξέλλες για την ανοικοδόμηση της Συρίας.

sir5

Η συριακή αντιπολίτευση ζητά από τον ΟΗΕ επείγουσα έρευνα για την επίθεση με τοξικό αέριο

Η συριακή αντιπολίτευση κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να συνέλθει επειγόντως και να ξεκινήσει έρευνα για την επίθεση με τοξικό αέριο στη βορειο-δυτική Συρία, η οποία προκάλεσε τον θάνατο από ασφυξία 35 αμάχων, καθώς και για την ευθύνη, την οποία επιρρίπτει στο καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ.

Ο Εθνικός Συνασπισμός, σημαντική συνιστώσα της συριακής αντιπολίτευσης, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι ζητεί «την επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας μετά το έγκλημα αυτό και την έναρξη έρευνας αμέσως», ενώ κατηγορεί «το εγκληματικό καθεστώς Μπασάρ» για τις αεροπορικές επιδρομές στην πόλη Χαν Τσεϊχούν με «οβίδες που περιείχαν τοξικό αέριο».