Υγεία

Φυσικές θεραπείες για τον προστάτη

Η διεύρυνση του προστάτη συμβαίνει όταν μια συσσώρευση ανδρογόνων αποτρέπει τον θάνατο των προστατικών κυττάρων και προάγει τον κυτταρικό πολλαπλασιασμό, αυξάνοντας το μέγεθος του αδένα του προστάτη.

Ένας διευρυμένος προστάτης ή η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη (BPH), μπορεί να προκαλέσει απογοητευτικά και άβολα συμπτώματα – πιο συχνά, ουροποιητικές και σεξουαλικές δυσκολίες. Ωστόσο, πολλές φυσικές θεραπείες και αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Η BPH δεν αποτελεί συνήθως σοβαρή απειλή για την υγεία, αν και μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα ζωής ενός ατόμου.

Σε αυτό το άρθρο, περιγράφουμε λεπτομερώς 10 φυσικές θεραπείες για τη διόγκωση του προστάτη και συζητάμε τις αιτίες και τους παράγοντες κινδύνου.

Φυσικές θεραπείες για διευρυμένο προστάτη

Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων της BPH ενός ατόμου θα καθορίσει τις θεραπευτικές επιλογές του. Εάν η πάθηση επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα ζωής του ατόμου, οι γιατροί μπορεί να συνταγογραφήσουν φάρμακα, όπως άλφα-αναστολείς και αναστολείς 5-άλφα αναγωγάσης, ή ακόμα και χειρουργική επέμβαση.

Οι άλφα-αναστολείς βοηθούν στη μείωση των συμπτωμάτων της BPH χαλαρώνοντας τους μύες της ουρήθρας και του λαιμού της ουροδόχου κύστης, γεγονός που μπορεί να βελτιώσει τη ροή των ούρων.

Το φάρμακο 5-άλφα αναγωγάση μετατρέπει την τεστοστερόνη σε διυδροτεστοστερόνη (DHT). Η DHT είναι ένα ανδρογόνο που εμποδίζει τον θάνατο των κυττάρων του προστάτη και προάγει τον πολλαπλασιασμό τους. Μέσω αυτών των επιδράσεων, αυξάνει το μέγεθος του αδένα του προστάτη. Η αναστολή της παραγωγής αυτού του ανδρογόνου μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση ή τη διακοπή της ανάπτυξης του προστάτη.

Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι μπορεί να θέλουν να δοκιμάσουν φυσικά βότανα για τον προστάτη. Όσοι επιθυμούν να δοκιμάσουν αυτές τις θεραπείες θα πρέπει πρώτα να συμβουλευτούν έναν γιατρό ή έναν ιατρό ολοκληρωμένης ιατρικής, εάν είναι δυνατόν.

1. Saw palmetto ( Serenoa repens )

Το Saw palmetto είναι ένας φοίνικας ιθαγενής στις νοτιοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες. Το εκχύλισμα αυτού του φυτού είναι ένα δημοφιλές φυτικό συμπλήρωμα για τη θεραπεία της BPH.

Το Saw palmetto είναι αναστολέας της 5-άλφα-αναγωγάσης. Έχει επίσης αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορεί να μειώσει τον αριθμό των υποδοχέων οιστρογόνων και ανδρογόνων (DHT).

Ερευναέχει συνδέσει την καθημερινή κατανάλωση εκχυλίσματος πριονιού παλάμης με μείωση των συμπτωμάτων BPH. Το φυτικό εκχύλισμα πιθανότατα έχει αυτό το αποτέλεσμα επειδή αναστέλλει την παραγωγή της DHT, μιας ορμόνης που μπορεί να παίζει ρόλο στην προκαλώντας ανάπτυξη προστάτη.

Ωστόσο, α κριτική 2012 με τη συμμετοχή περισσότερων από 5.600 συμμετεχόντων κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχε σημαντική διαφορά μεταξύ του saw palmetto και ενός εικονικού φαρμάκου στη θεραπεία των συμπτωμάτων της ΚΥΠ. TοΕθνικό Κέντρο Συμπληρωματικής και Ολοκληρωμένης Υγείας έκτοτε επανέλαβε παρόμοια ευρήματα.

2. Γύρη σίκαλης ( Secale cereale )

Μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν φυτικά συμπληρώματα που παρασκευάζονται από γύρη χόρτου σίκαλης για τη θεραπεία των συμπτωμάτων της BPH και τη μείωση της φλεγμονής του προστάτη .

Το Cernilton είναι ένα κοινό επώνυμο φαρμακευτικό προϊόν γύρης χόρτου σίκαλης. Αυτό το φάρμακο μπορεί να είναι αποτελεσματικός στην επιβράδυνση ή διακοπή της ανάπτυξης του προστάτη.

Το εκχύλισμα χόρτου σίκαλης περιέχει ουσίες που μπορούν να αναστείλουν την ανάπτυξη των προστατικών κυττάρων και να μειώσουν τη φλεγμονή, σύμφωνα με παλαιότερες σπουδές. Με τη σειρά του, αυτό μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των συμπτωμάτων της BPH, όπως συχνοουρία και νυκτουρία .

Ωστόσο, παρά τη δημοτικότητά του, η σύγχρονη έρευνα δεν έχει δείξει ότι το Cernilton επηρεάζει τα συμπτώματα BPH σε καμία μεγάλης κλίμακας επιστημονική μελέτη. Επομένως, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητα αυτής της φυσικής θεραπείας.

3. Τσουκνίδα

Η τσουκνίδα περιέχει παρόμοιες αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ενώσεις όπως το pygeum και το saw palmetto. Στην πραγματικότητα, οι φυσικές θεραπείες για διάφορες διαταραχές του ουροποιητικού συχνά χρησιμοποιούν τη ρίζα τσουκνίδας σε συνδυασμό με το saw palmetto.

Μια ανασκόπηση του 2019 διαπίστωσε ότι τα εκχυλίσματα ρίζας τσουκνίδας μπορούν να μειώσουν αποτελεσματικά τα συμπτώματα BPH και να βελτιώσουν τη συνολική ποιότητα ζωής των ατόμων με την πάθηση.

4. Pygeum africanum ( Prunus africana )

Το εκχύλισμα Pygeum africanum προέρχεται από το φλοιό της αφρικανικής δαμασκηνιάς. Αυτό το εκχύλισμα προσφέρει πολλά πιθανά οφέλη για την υγεία και περιέχει ένα ευρύ φάσμα λιπαρών οξέων, αλκοολών και στερολών, όπως η βήτα-σιτοστερόλη. Οι ουσίες αυτές έχουν αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση στο ουρογεννητικό σύστημα. Το ουρογεννητικό σύστημα περιλαμβάνει τα ουροποιητικά και γεννητικά όργανα.

Η τρέχουσα έρευνα σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εκχυλίσματος Pygeum africanum λείπει. Ωστόσο, μια παλαιότερη μελέτη του 2007 σχετικά με τα αποτελέσματα της θεραπείας της BPH σε έξι ευρωπαϊκές χώρες ανέφερε θετικές βελτιώσεις σε όσους έλαβαν το εκχύλισμα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μετά από 1 χρόνο θεραπείας, το 43% των συμμετεχόντων που έλαβαν είτε Pygeum africanum είτε Serenoa repens (saw palmetto) εμφάνισαν βελτίωση στη Διεθνή Βαθμολογία Συμπτωμάτων του Προστάτη (IPSS) και στην ποιότητα ζωής τους.

Ωστόσο, άλλες εναλλακτικές λύσεις είναι πιο φιλικές προς το περιβάλλον, καθώς η τρέχουσα υπερσυλλογή του φλοιού pygeum απειλεί την επιβίωση του είδους.

5. Λυκοπένιο

Το λυκοπένιο είναι μια φυσική χρωστική ουσία που υπάρχει σε πολλά φρούτα και λαχανικά. Μια πιλοτική μελέτη διαπίστωσε ότι η καθημερινή κατανάλωση έξτρα παρθένου ελαιολάδου εμπλουτισμένου με λυκοπένιο βελτίωσε την υγεία του προστάτη και μείωσε τα επίπεδα ειδικού προστατικού αντιγόνου .

Οι ντομάτες είναι η πλουσιότερη πηγή λυκοπενίου που είναι διαθέσιμη στους περισσότερους ανθρώπους, αλλά μερικά άλλα φρούτα και λαχανικά περιέχουν χαμηλότερα επίπεδα αυτού του αντιοξειδωτικού.

Συνήθως, όσο πιο βαθύ είναι το χρώμα ενός ροζ ή κόκκινου φρούτου ή λαχανικού, τόσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητά του σε λυκοπένιο.

6. Πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι περιέχει υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών, μερικά από τα οποία η έρευνα έχει δείξει ότι ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και ενδεχομένως επιβραδύνουν την ανάπτυξη των καλοήθων κυττάρων του προστάτη.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι το πράσινο τσάι περιέχει καφεΐνη. Η καφεΐνη μπορεί να διεγείρει την ουροδόχο κύστη και να προκαλέσει μια ξαφνική παρόρμηση για ούρηση, επιδεινώνοντας πιθανώς τα συμπτώματα της BPH.

7. Ψευδάργυρος

Τα οιστρογόνα αναστέλλουν την πρόσληψη ψευδαργύρου από τα έντερα. Καθώς τα επίπεδα οιστρογόνων ενός ατόμου αυξάνονται με την ηλικία, η πρόσληψη ψευδάργυρου μειώνεται.

Η έρευνα δείχνει ότι μια χρόνια ανεπάρκεια ψευδαργύρου μπορεί αυξήσει την πιθανότηταΑξιόπιστη πηγήτης ΚΥΠ και του καρκίνου του προστάτη σε άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών.

Η λήψη συμπληρωμάτων ψευδαργύρου ή η αύξηση της διατροφικής πρόσληψης ψευδαργύρου μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ενός ατόμου να έχει ανεπάρκεια ψευδαργύρου. Ο ψευδάργυρος μπορεί επίσης να μειώσει την παραγωγή της DHT και να αναστέλλει αυτό το ανδρογόνο από τη σύνδεση με τους υποδοχείς, μειώνοντας πιθανώς τα συμπτώματα της BPH.

Τα πουλερικά, τα θαλασσινά και αρκετοί σπόροι και ξηροί καρποί, όπως το σουσάμι και οι σπόροι κολοκύθας, περιέχουν ψευδάργυρο.

8. Σόγια

Η σόγια είναι αναστολέας της 5-άλφα-ρεδουκτάσης και ένα οιστρογόνο χαμηλής ισχύος. Η σόγια μπορεί να μπλοκάρει τις θέσεις των υποδοχέων που χρησιμοποιούν τα ισχυρότερα οιστρογόνα για να αυξήσουν τη συσσώρευση της DHT.

Η βήτα-σιτοστερόλη είναι μια κύρια ένωση που απαντάται φυσικά στη σόγια. Μια παλαιότερη κλινική δοκιμή διαπίστωσε ότι τα άτομα με BPH που έλαβαν α20 χιλιοστόγραμμα (mg)Αξιόπιστη πηγή δόση βήτα-σιτοστερόλης τρεις φορές την ημέρα παρουσίασε αύξηση της ροής των ούρων και μείωση του υπολειπόμενου όγκου ούρων στην ουροδόχο κύστη.

9. Ωμέγα-3

Μια διατροφή πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της δράσης των ενώσεων που παίζουν ρόλο στη φλεγμονή του προστάτη.

Τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα περιλαμβάνω ψάρια κρύου νερού, όπως ο σολομός, το σκουμπρί και οι σαρδέλες, καθώς και τα αυγά, τα καρύδια και ορισμένα φυτικά έλαια.

Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη για την υγεία των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.

10. Cranberry

Τα κράνμπερι περιέχουν φυτοθρεπτικά συστατικά με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Σε μια μικρή μελέτη του 2010 , 21 άνδρες έλαβαν 500 mg αποξηραμένης σκόνης cranberry τρεις φορές την ημέρα για 6 μήνες. Σε σύγκριση με εκείνους της ομάδας ελέγχου, οι συμμετέχοντες στην ομάδα των cranberry είχαν μεγαλύτερη βελτίωση στις μετρήσεις IPSS, ποιότητας ζωής και ουρικής ροής.