Διεθνή

Το Ιράν ορκίζεται «θάνατο στο Ισραήλ» καθώς αποκαλύπτει τους νέους του πυραύλους

SpiroSpero.gr | Σπέρνουμε Ειδήσεις

missile-iran1Έναν πύραυλο, που έφερε την επιγραφή «Θάνατος στο Ισραήλ» παρουσίασε το Ιράν στη διάρκεια μιας μεγαλειώδους στρατιωτικής παρέλασης στην Τεχεράνη για την Εθνική Ημέρα Ενόπλων Δυνάμεων.

Στρατιώτες απ’ όλες τις μονάδες και των τριών σωμάτων -Ναυτικό, Αεροπορία και Στρατό Ξηράς- μετείχαν στην παρέλαση που πέρασε κι απ’ το μαυσωλείο του ιδρυτή της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, αγιατολάχ Χομεϊνί, λίγο έξω απ’ την πρωτεύουσα.

Ο πρόεδρος Χασάν Ρουχανί εκφώνησε έναν λόγο την ώρα που παρήλαυναν ενώπιον υψηλόβαθμων αξιωματικών άρματα μάχης, πύρυαλοι, θωρακισμένα, πεζοπόρα τμήματα με στολές καμουφλάζ, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, συστήματα ραντάρ και αεράμυνας.

missile-iran2

Στις παρελάσεις αυτές εορτάζονται συνήθως τα τελευταία επιτεύγματα του στρατού και μολονότι η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων επιμένει ότι δεν συνιστά απειλή για τις χώρες της περιοχής, ο πύραυλος με το αντι-ισραηλινό σύνθημα εγείρει ερωτηματικά.

Το Ιράν και το Ισραήλ είναι ορκισμένοι εχθροί και τον περασμένο Φεβρουάριο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου κάλεσε τη Βρετανίδα πρωθυπουργό κι άλλους δυτικούς ηγέτες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της κυβέρνησης Τραμπ και να επιβάλουν νέες κυρώσεις στην Τεχεράνη για μια νέα πυραυλική δοκιμή που έκανε νωρίτερα φέτος.

Ο Νετανιάχου αντιτίθεται σφόδρα στη διεθνή συμφωνία του 2015 που επέβαλε περικοπές στο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης με αντάλλαγμα την άρση κυρώσεων.

Και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τραμπ, είναι σφοδρός επικριτής της συμφωνίας αυτής κι η κυβέρνησή του επέβαλε νέες κυρώσεις σε πάνω από 20 εταιρείες και άτομα, μετά την δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου από την Τεχεράνη στα τέλη Ιανουαρίου.

missile-iran3