Διεθνή

Ποιοι είναι οι Γεζίντι & γιατί τους σκοτώνουν; Λατρεύουν τον Αγγελο – Παγώνι ή, αλλιώς, τον Διάβολο

SpiroSpero.gr | Σπέρνουμε Ειδήσεις

gexintΤις τελευταίες μέρες ο πλανήτης μαθαίνει για τους Γεζίντι. Είναι από τις περιπτώσεις που ο κόσμος στρέφει το βλέμμα του σε ξεχασμένες κοινότητες μόνο τις στιγμές της μεγαλύτερης φρίκης. Όπως αυτές που ζουν οι χιλιάδες Γεζίντι προσπαθώντας να γλιτώσουν από τους τζιχαντιστές του Ιράκ, που είναι αποφασισμένοι να τους αφανίσουν αν δεν αλλαξοπιστήσουν.

Οι Γεζίντι του βορείου Ιράκ είναι μια ιδιαίτερη κοινότητα που στην πλειονότητα της είναι Κουρδόφωνη (οι περισσότεροι Γεζίντι μιλάνε διάφορες παραλλαγές της βόρειας κουρδικής διαλέκτου Κουρμάντζι). Αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια για τους ιστορικούς και τους εθνολόγους. Πολλοί μάλιστα από τους γείτονες τους αλλά και κάποιοι παλιοί ευρωπαίοι εθνογράφοι, τους αποκαλούν λάτρεις του σατανά. Διασκορπισμένοι ανάμεσα στο Ιράκ, τις τρεις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες του νότιου Καυκάσου, τη Σύρια, άλλες γειτονικές χώρες, αλλά και την Ευρώπη, την Αυστραλία, όπου έχουν μεταναστεύσει πολλοί, οι Γεζίντι βρίσκονται σήμερα σε μια κρίσιμη καμπή της ιστορίας τους. Μέχρι πρόσφατα οι περισσότεροι αρνήθηκαν να μάθουν γράμματα, θεωρώντας ότι οι παραδόσεις τους μπορούν να μεταδίδονται μόνο με τα τραγούδια, τα έθιμα και τις διηγήσεις τους.

Οι Γεζίντι υπολογίζονται σε περίπου 700.000 παγκοσμίως, σύμφωνα με αφιέρωμα της Washington Post, αλλά η συντριπτική πλειονότητα της κοινότητας- μισό εκατομμύριο με 600.000 άτομα- είναι συγκεντρωμένοι στο βορρά του Ιράκ. Η πόλη Σιντζάρ ήταν το κέντρο τους, αλλά τώρα είναι υπό την κατοχή των ισλαμιστών που φαίνονται αποφασισμένοι για εθνοκάθαρση.

Πρόκειται για πιστούς του θρησκευτικού συγκρητισμού, δηλαδή η πίστη τους είναι ένα μείγμα αρχαίων θρησκειών. Ιδρυτής της κοινότητας ήταν ένας σεΐχης του 11ου αιώνα, με ρίζες στην πρώτη μεγάλη ισλαμική πολιτική δυναστεία. Ο τάφος του βρίσκεται στην πόλη Λαλίς και είναι τόπος προσκυνήματος για τους Γεζίντι. Τώρα υπάρχουν αναφορές ότι έχει μετατραπεί σε προσφυγικό καταυλισμό για τους εκτοπισμένους.

Αν και έχουν σχέσεις με το Ισλάμ, η πίστη τους διαχωρίζεται αισθητά. Ακολουθούν προ-ισλαμικές και περσικές παραδόσεις, πιστεύουν σε μία μορφή μετενσάρκωσης και εφαρμόζουν ένα αυστηρό σύστημα με κάστες. Έχουν «δανειστεί» στοιχεία από τον Ζωροαστρισμό, που κυριαρχούσε στην περιοχή όπου τώρα αποτελεί εδάφη του Ιράν πριν από την έλευση του Ισλάμ και από τον Μιθραϊσμό- μία μονοθεϊστική θρησκεία που ήταν δημοφιλής τους αιώνες της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας ιδιαίτερα ανάμεσα στους στρατιώτες.

Συνηθίζουν να ανάβουν κεριά στις τελετές τους, ως σύμβολο του θριάμβου του φωτός έναντι του σκότους, πιστεύουν σε ένα Θεό που αντιπροσωπεύεται από επτά αγγέλους. Ένας από αυτούς, ο Malak Tawous, εστάλη στη Γη μετά από την άρνησή του να υποκύψει στον Αδάμ. Έχει τη μορφή παγωνιού, δεν θεωρείται ούτε καλός ούτε κακός από τους Γεζίντι, αλλά οι Μοσουλμάνοι τον γνωρίζουν ως «Σατανά». Το Ισλαμικό κράτος έχει δικαιολογήσει τη σφαγή των Γεζίντι λέγοντας ότι είναι «προσκυνητές του διαβόλου».

Δεν είναι η πρώτη φορά που μπαίνουν στο στόχαστρο τώρα. Ένα μέλος των Γεζίντι, σε μία συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία της στο κοινοβούλιο του Ιράκ αναφέρθηκε στις 72 σφαγές που έχει υποστεί ο λαός της.

giazentiΤουρκία: Καταφύγιο σε 2.000 Γεζίντι του Ιράκ

Η Τουρκία έχει υποδεχτεί περίπου 2.000 Γεζίντι που εκδιώχθηκαν από τους τζιχαντιστές από τα σπίτια τους στο βόρειο Ιράκ. Οι περισσότεροι από τους Γεζίντι, σχεδόν 1.600 άνθρωποι, φιλοξενούνται σε σκηνές, σε έναν καταυλισμό στην πόλη Σιλώπη, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ.

Οι πρόσφυγες λαμβάνουν τρία γεύματα την ημέρα και υποβάλλονται σε ιατρικές εξετάσεις, προσπαθώντας να επανέλθουν σε έναν φυσιολογικό τρόπο ζωής. Όμως πολλοί από αυτούς έχουν χάσει κάποιον συγγενή τους ή αναγκάστηκαν να αφήσουν πίσω τους ακόμη και τα ίδια τα παιδιά τους, γιατί δεν είχαν διαβατήρια, όπως ανέφεραν κάποιοι σε έναν φωτοειδησεογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι τουρκικές αρχές επιτρέπουν την είσοδο στη χώρα μόνο στους εκτοπισμένους που έχουν διαβατήρια, κάτι που σημαίνει ότι πολλές οικογένειες χωρίστηκαν. Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεσίρ Αταλάι διαβεβαίωσε πάντως, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα, ότι η χώρα του θα κάνει ό,τι μπορεί για να αυξήσει τις δυνατότητες φιλοξενίας προσφύγων. Ο πρωθυπουργός και εκλεγμένος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέμεινε ότι η Τουρκία «είναι η μοναδική χώρα που άνοιξε τις πόρτες της στους Γεζίντι».

Η Άγκυρα σχεδιάζει να κατασκευάσει έναν καταυλισμό χωρητικότητας 16.000 ανθρώπων κοντά στα σύνορά της αλλά εντός του ιρακινού εδάφους, κοντά στην κουρδική πόλη Ζάχο. Η Τουρκία προτιμά να μην υποδεχτεί στο έδαφός τους νέους πρόσφυγες καθώς ήδη φιλοξενεί τουλάχιστον 1,2 εκατομμύριο Σύρους στα νότια σύνορά της.

Πριν από περίπου δύο εβδομάδες οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους επιτέθηκαν στα χωριά των Γεζίντι γύρω από το όρος Σιντζάρ, στο βόρειο Ιράκ, εκδιώκοντας από τις εστίες τους δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους.

Όσοι δεν πρόλαβαν να φύγουν, σφαγιάστηκαν…

πηγή: turkishgreeknews.org

Νέα σφαγή στο Ιράκ