Πολιτική

Ποια είναι η συνέταιρος της Αρετής Τσοχατζοπούλου

SpiroSpero.gr | Σπέρνουμε Ειδήσεις

aretikaltsa Η Μαρία Καλτσά είναι μηχανικός, επί σειρά ετών συνεργάτιδα των υπουργών Περιβάλλοντος Τίνας Μπιρμπίλη και Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Κατείχε τη θέση της Γενικής Γραμματέως Χωροταξίας.

Με την κόρη του Άκη Τσοχατζόπουλου, Αρετή, συνέστησαν μια εταιρεία κατασκευών, με χρήματα τα οποία-σύμφωνα με την συμπληρωματική απολογία του εξάδελφου του Άκη, Νίκου Ζήγρα-προέρχονταν από τις μίζες για τα εξοπλιστικά.

Τι είχε πει στον ανακριτή ο Ν. Ζήγρας:

“Ο Άκης Τσοχατζόπουλος έδωσε μεγάλο χρηματικό ποσό προκειμένου να ιδρύσει η Αρετή εταιρεία κατασκευών-μελετών “μαζί με κάποια υπάλληλο του Υπουργείου Δημοσίων Έργων με το όνομα Καλτσά”.

Από αυτήν την εταιρεία, σύμφωνα με δημοσιεύματα, πολλά από τα αυθαίρετα της οικογένειας Τσοχατζόπουλου έγιναν νόμιμα με …πολλούς πλάγιους τρόπους.

Η Μαρία Καλτσά δεν είναι ένα τυχαίο πρόσωπο.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του spirospero.gr, κινείται στο περιβάλλον της οικογένειας Παπανδρέου, καθώς είναι επιστήθια φίλη με τον αδελφό του πρώην πρωθυπουργού Νίκο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μέσω της οικογένειας εντάχθηκε στο δυναμικό του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Στην ιστοσελίδα του ΠΑΣΟΚ μπορεί κανείς να βρει το βιογραφικό της, το οποίο αναφέρει:

«H αρχιτέκτων Μαρία Καλτσά γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957. Παρέμεινε σπουδάζοντας στις ΗΠΑ για 9 έτη (1975-1984). Είναι απόφοιτος του τμήματος μεταπτυχιακών σπουδών του YALE και η πρώτη Ελληνίδα απόφοιτος της πειραματικής σχολής υποτρόφων αρχιτεκτόνων COOPER UNION της Νέας Υόρκης.
Με την στήριξη της Μελίνας Μερκούρη, εισηγήθηκε και συνδιοργάνωσε το 1983 στην Εθνική Πινακοθήκη την πρώτη μεγάλη έκθεση διεθνούς σύγχρονης αρχιτεκτονικής και αργότερα επιμελήθηκε την παρουσίαση της έκθεσης του ΥΠΠΟ στον ΟΛΠ «Αττικό Τοπίο και Περιβάλλον».
Με έντονη πάντα επαγγελματική δραστηριότητα, το 1993 ίδρυσε το αρχιτεκτονικό γραφείο μελετών KPPS με το οποίο πραγματοποίησε τις μελέτες πολλών ιδιωτικών έργων μεσαίας και μεγάλης κλίμακας. Συμμετείχε στην σύμπραξη των γραφείων που κέρδισαν τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό το 1997 και το βραβείο του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής το 2005, για το σχεδιασμό του μεγάλου πεζόδρομου της Διονυσίου Αρεοπαγίτου – Αποστόλου Παύλου. Στα έργα της περιλαμβάνονται κτίρια γραφείων, μελέτες αναπλάσεων και δεκάδες έργα κατοικιών.
Οι ειδικές της γνώσεις και ενδιαφέροντα καλύπτουν ζητήματα προσδιορισμού, στήριξης και προώθησης του σύγχρονου Ελληνικού προϊόντος μέσα από τους τομείς του πολιτισμού και της πολιτιστικής διπλωματίας, του περιβάλλοντος και της δόμησης, της ανάπτυξης και του τουρισμού. Είναι ενήμερη για τους διεθνείς κανόνες και τις πρακτικές άσκησης networking και lobbying και γνώστης της δυναμικής της αλληλεπίδρασης δημόσιου/ιδιωτικού τομέα.
Οι κοινωνικές της ευαισθησίες εστιάζονται σε θέματα μειονεκτικών, ευαίσθητων και αποκλεισμένων κοινωνικά ομάδων.
Είναι παντρεμένη με τον Γερμανό επιχειρηματία Frank Schmiedt και μιλάει αγγλικά, γερμανικά και γαλλικά».

Το spirospero, έχει επανειλημμένως προσπαθήσει να επικοινωνήσει με την κ. Καλτσά. Το κινητό της τηλέφωνο όμως το σηκώνει μια άλλη κυρία η οποία δεν είναι-όπως μας είπε γραμματέας της-αλλά μας ενημερώνει-πάντα-ότι «η κυρία Καλτσά δεν είναι εδώ δεν ξέρω πότε μπορείτε να τη βρείτε».