ΥΠΟΙΚ: Αν υπάρξουν αποκλίσεις θα την "πληρώσουν" οι συντάξεις

. Ξεχωρίζει

ypoik222Η επιστολή που έστειλε στον ESM ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν περιλαμβάνει καμία νέα δέσμευση, επιμένει το υπουργείο Οικονομικών.

«Ας μην ανησυχούν, χρονιάρες μέρες, όλοι αυτοί που θεωρούσαν το χρέος βιώσιμο και σήμερα κόπτονται για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα!», αναφέρουν μάλιστα κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών. Οι ίδιες πηγές όμως επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση δεσμεύθηκε πως θα γίνουν περικοπές στις συντάξεις, με τον «κόφτη», σε περίπτωση που υπάρχουν αποκλίσεις από τον στόχο του 2016.

Οι πηγές του ΥΠΟΙΚ επιμένουν ότι η επιστολή αναφέρει τα αυτονόητα, δηλαδή, όπως σημειώνουν, ότι το μέτρο με τις συντάξεις είναι εφάπαξ και δεν υπάρχει πρόθεση να αλλάξει η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, όπως και ότι η αναστολή του ΦΠΑ για νησιά του Αιγαίου που δέχονται το βάρος της προσφυγικής κρίσης αφορά στο 2017 και χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από τον προϋπολογισμό του 2017.

Παράλληλα σημειώνουν ότι η επιστολή Τσακαλώτου, με την οποία «ξεπάγωσαν» τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση χρέους, επαναλαμβάνεται η δέσμευση της κυβέρνησης για πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 0,5%, 1,75% και 3,5% του ΑΕΠ για το 2016, 2017 και 2018 αντίστοιχα.

Επιβεβαιώνουν όμως οι ίδιες πηγές ότι στην επιστολή διευκρινίζεται ότι σε περίπτωση που το 2016 δεν υπάρξει το συμφωνηθέν πλεόνασμα (+0,5%), «γεγονός εξαιρετικά απίθανο, όπως σημειώνει ο υπουργός Οικονομικών, αλλά και εκτιμά η μεγάλη πλειονότητα των αναλυτών» σημειώνουν, τότε «οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να λάβουν αντισταθμιστικά μέτρα στο πεδίο των δαπανών για τις συντάξεις, για να καλύψουν την διαφορά ανάμεσα στο αποτέλεσμα και τον δημοσιονομικό στόχο του 2016».

Η κυβέρνηση δεν δεσμεύθηκε σε τίποτα παραπάνω από όσα είχε συμφωνήσει- η επιστολή, απλώς, επαναβεβαιώνει τις υπάρχουσες δεσμεύσεις, επιμένουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών.

«Είτε μας αρέσουν είτε όχι οι δεσμεύσεις αυτές –που δεν μας αρέσουν...–, η κυβέρνηση θα ήταν αδύνατο να κάνει κάτι άλλο. Οπως, μάλιστα, διευκρινίζεται στην επιστολή, αν υπάρξει και στο μέλλον υπεραπόδοση αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί, σε συμφωνία με τους θεσμούς, ''σε στοχευμένα μέτρα για την ενδυνάμωση της κοινωνικής προστασίας [...] και/ή για τη μείωση των φορολογικών βαρών [...] για τη δημιουργία ενός ''μαξιλαριού ρευστότητας'' (cash buffer) ή/και για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών''», σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

«Πέραν των άμεσων, χειροπιαστών επιπτώσεων για χιλιάδες νοικοκυριά, σε ευρύτερο ευρωπαϊκό επίπεδο το πολιτικό συμπέρασμα είναι ηχηρό: οι επιδιώξεις ορισμένων έπεσαν στο κενό. Η πλειοψηφία των κρατών - μελών τάχθηκε υπέρ των δημοσιονομικών μέτρων που υιοθέτησε πρόσφατα η Ελλάδα. Αυτό επισφραγίζει και η επιστολή», αναφέρουν από το υπουργείο Οικονομικών.

Οι ίδιες πηγές κάνουν επίθεση στη ΝΔ, «που δεν τόλμησε να ψηφίσει την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων, υπακούοντας στα κελεύσματα ακραίων φωνών –όπως και άλλες πολιτικές δυνάμεις–, προσπαθεί, στην απελπισία της, να εμφανιστεί τώρα ως θεματοφύλακας των Μνημονίων».

Οι κύκλοι του ΥΠΟΙΚ κάνουν λόγο για αφοσίωση της ΝΔ στους δανειστές. «Με δυο λόγια: ''βασιλικότερη του βασιλέως»''! Η δουλική συμπεριφορά, όμως, αντί της υπεράσπισης της εθνικής αξιοπρέπειας, καθώς και η ταύτιση με ακραίες φωνές, νομιμοποιούν λειτουργίες που αποβαίνουν σε βάρος της κοινωνίας και των πολιτών – και ιδίως των πιο αδύναμων. Πόσοι άραγε από τους πολίτες, όποιες διαφωνίες και να έχουν με την κυβέρνηση, αισθάνονται ότι αυτή η επαγγελία της ταύτισης με τους δανειστές, και, μάλιστα, με τους πιο σκληρούς εκπροσώπους τους, τους εκφράζει;», καταλήγουν οι ίδιες πηγές.

 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση