Αεροπειρατεία στη Μάλτα – Παραδόθηκαν οι αεροπειρατές που ζητούσαν την απελευθέρωση του γιου του Καντάφι

. Ξεχωρίζει

PLANEMALTA 567 355

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι δύο άγνωστοι έχουν καταλάβει αεροπλάνο της εταιρείας Afriqiyah Airways στην Λιβύη και απαίτησαν από το πλήρωμα να το κατευθύνει προς τη Μάλτα.

Στο αεροσκάφος σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στο αεροσκάφος επιβαίνουν 118 άτομα, επιβάτες και πλήρωμα.

Ο Πρωθυπουργός της Μάλτας Joseph Muscat ουσιαστικά επιβεβαίωσε την είδηση λέγοντας πως οι δυνάμεις έκτακτης ανάγκης της χώρας βρίσκονται σε εγρήγορση.

Οι αεροπειρατές απείλησαν να τινάξουν το αεροπλάνο στον αέρα. Σύμφωνα πάντως με το πρακτορείο Reuters τα αιτήματα των αεροπειρατών δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά.

update 17:14:

Παραδόθηκαν μετά από πολύωρη αεροπειρατεία οι δύο υποστηρικτές του Καντάφι που είχαν καταλάβει αεροπλάνο της Afriqiyah Airways, όντας οπλισμένοι με χειροβομβίδες. Οι δύο άντρες είχαν επιτρέψει σε όλους τους επιβάτες εκτός από το πλήρωμα της πτήσης να εγκαταλείψουν το αεροπλάνο, προκαλώντας ανησυχία πως θα ζητούσαν να απογειωθούν. Αφού αιτήθηκαν πολιτικό άσυλο στη Μάλτα, οι δύο αεροπειρατές βγήκαν από το αεροπλάνο και συνελήφθησαν από τις αρχές.

Λίγη ώρα νωρίτερα είχαν επιτρέψει σε 25 γυναίκες και παιδιά να αφήσουν το αεροπλάνο και εν συνεχεία άλλους 40 επιβάτες. Οι μόνοι που είχαν απομείνει με τους αεροπειρατές ήταν το προσωπικό του αεροπλάνου της Libyan Afriqiyah Airways.

«Οι αεροπειρατές παραδόθηκαν, υποβλήθηκαν σε σωματικό έλεγχο και τέθηκαν υπό κράτηση» έγραψε ο Μούσκατ στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter. Oι δύο άνδρες φαίνεται πως είναι υποστηρικτές του πρώην ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι και ζητούν πολιτικό άσυλο στη Μάλτα, είπε λίγο νωρίτερα ένας υπουργός της κυβέρνησης της Λιβύης.

Κάνοντας δηλώσεις σε τηλεοπτικά δίκτυα της Λιβύης, ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης εθνικής ενότητας, Τάχερ Σιάλα, πρόσθεσε πως οι αεροπειρατές θέλουν επιπλέον να ανακοινώσουν την ίδρυση ενός πολιτικού κόμματος υπέρ του Καντάφι.

Στις εικόνες που μετέδωσαν τηλεοπτικά δίκτυα, ο ένας από τους αεροπειρατές είχε εξέλθει για λίγα δευτερόλεπτα από το αεροσκάφος κραδαίνοντας την πράσινη σημαία της Λιβύης την εποχή του Καντάφι. Την ίδια ώρα, ο κυβερνήτης του αεροσκάφους, Άλι Μίλαντ, μιλώντας στο λιβυκό τηλεοπτικό δίκτυο Libya Channel είπε πως οι δύο αεροπειρατές ήταν οπλισμένοι με χειροβομβίδες και ένα περίστροφο.

update 14:55: 

Σύμφωνα με πληροφορίες ο αεροπειρατής φέρεται να έχει δηλώσει ότι είναι υποστηρικτής του νεκρού πρώην δικτάτορα Μουαμάρ Καντάφι και ζητά την απελευθέρωση του γιου του.

Το αεροδρόμιο έχει τεθεί σε συναγερμό, με πάνοπλους αστυνομικούς και οχήματα του στρατού να βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Οι διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη, με τον δράστη να φέρεται διατεθειμένος να αφήσει τους επιβάτες, αλλά να κρατήσει το πλήρωμα.

Ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ έγραψε στο Twitter: «Ενημερώθηκα για πιθανή αεροπειρατεία σε εσωτερική λιβυκή πτήση που κατευθύνεται προς τη Μάλτα και λαμβάνονται έκτακτα μέτρα».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, στο αεροσκάφος βρίσκονται 111 επιβάτες, 82 άνδρες, 28 γυναίκες και 1 βρέφος.

Τέλος απελευθερώθηκαν σταδιακά οι επιβάτες, κρατώντας ως ομήρους το πλήρωμα του αεροσκάφους...

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση