Top Stories

«Ώρα μηδέν» για το Κυπριακό -Κορυφώνονται οι διαβουλεύσεις –Δημοψήφισμα για την λύση

SpiroSpero.gr | Σπέρνουμε Ειδήσεις

kypriako-giounker-synom 1

Μετά τις δηλώσεις του γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο Νίκος Χριστοδουλίδης εκπροσωπώντας την Κύπρο έκανε λόγο για ιστορική ημέρα.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε χαρακτηριστικά «Ιστορική ημέρα για το Κυπριακό. Eίναι η αρχή μιας συζήτησης – διαλόγου. Ευελπιστούμε σε θετικά αποτελέσματα. Δεν θα είναι εύκολος ο δρόμος. Στο γεύμα πήραν όλοι τον λόγο, Ακούστηκαν απόψεις, δεν προέκυψε κάτι καινούριο. Από όλες τις εισηγήσεις που ακούστηκαν, η μόνη συγκροτημένη ήταν αυτή του Προέδρου Αναστασιάδη. Είναι η αρχή μιας συζήτησης, πρέπει να κάνουμε υπομονή. Η οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί από τον λαό. Υπάρχουν διμερείς/ τριμερείς συναντήσεις. Συνεχίζουμε και αύριο τη Διάσκεψη. Ενεργός ρόλος ΕΕ στο θέμα των εγγυήσεων. Η διεθνής υπόσταση της Κυπριακή Δημοκρατίας δεν επηρεάζεται . Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι και θα συνεχίσει να είναι κράτος μέλος της ΕΕ. Ευελπιστούμε ότι μέσα από τον διάλογο θα καταλήξουμε σε θετικά αποτελέσματα».

Τη διάσκεψη άνοιξε ο νέος γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στο πρώτο διεθνές ντεμπούτο του, και συμμετέχουν ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο πρόεδρος των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί, ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Έιντε και οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας, Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλείου.

Η διάσκεψη πραγματοποιείται σε αίθουσα, στο Παλάτι των Εθνών «με τη συμμετοχή του Νίκου Αναστασιάδη, του Μουσταφά Ακιντζί, του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Έιντε και των εκπροσώπων των εγγυητριών δυνάμεων, Ελλάδας, Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλείου».

Προστίθεται επίσης στην επίσημη ανακοίνωση ότι η «η ΕΕ θα συμμετέχει επίσης ως παρατηρητής/ενδιαφερόμενο μέρος».

Η εκπροσώπηση των τριών εγγυητριών δυνάμεων γίνεται σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών. Το πρώτο μέρος της διάσκεψης θα ολοκληρωθεί το μεσημέρι και η διάσκεψη θα αρχίσει εκ νέου αργά το απόγευμα, ενώ εάν κριθεί αναγκαίο θα επιμηκυνθεί η διάρκεια των συνομιλιών.

Κορυφαία κυβερνητική πηγή δήλωσε εν τω μεταξύ στο ΑΠΕ -ΜΠΕ, «κατά τη διάρκεια των συνομιλιών εάν διαφανεί πιθανότητα λύσης, τότε θα αναλάβουν οι πρωθυπουργοί». Τότε και μόνο, αν διαφανεί λύση δηλαδή, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας θα προσέλθει στη Γενεύη, τόνιζαν.

Γκουτέρες: Έχει καταγραφεί πρόοδος στις συνομιλίες αλλά δεν υπάρχουν γρήγορες λύσεις

Οι συνομιλίες για την επίλυση της διχοτόμησης της Κύπρου δίνουν ενθαρρυντικά σημάδια, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ωστόσο προέτρεψε όλα τα μέρη των συνομιλητών να μην έχουν υψηλές προσδοκίες για μια γρήγορη λύση.

«Στόχος μας είναι να λάβουμε τα απαραίτητα αποτελέσματα και να κάνουμε ότι είναι δυνατό ώστε να εργαστούμε σοβαρά για όσο διάστημα χρειαστεί. Αντιμετωπίζουμε τόσες πολλές καταστροφές που χρειαζόμαστε απεγνωσμένα ένα σύμβολο ελπίδας. Πιστεύω ακράδαντα ότι η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει σύμβολο ελπίδας για την έναρξη του 2017.»

«Είχαμε έναν εποικοδομητικό διάλογο που ακολουθήθηκε από μια ανοιχτή συζήτηση κατά την οποία μπορέσαμε να ταυτοποιήσουμε όχι μόνο τις πολύ σημαντικές προόδους που έχουν γίνει στις διαπραγματεύσεις τις τελευταίες ημέρες στα πρώτα πέντε κεφάλαια, αλλά επίσης μπορέσαμε να ταυτοποιήσουμε την πολυπλοκότητα των προβλημάτων σε σχέση με την ασφάλεια και τις εγγυήσεις που πρέπει να επιλυθούν» ανέφερε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, σχετικά με τη Διάσκεψη της Γενεύης για το Κυπριακό.

«Δεν θέλουμε μια άμεση λύση που απλώς θα μπαλώνει την κατάσταση, αλλά μια βιώσιμη λύση για τις δύο κοινότητες, αλλά και για την Κυπριακή Δημοκρατία», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι υπάρχει τεράστια πρόοδος σε πολλές πτυχές.

«Θέλουμε να αδράξουμε την ευκαιρία ώστε το Συμβούλιο Ασφαλείας να εγγυηθεί μια διαδικασία που θα σημάνει συγκεκριμένα αποτελέσματα», σημείωσε.

Κοτζιάς: Με εποικοδομητικές προτάσεις η Ελλάδα

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, τόνισε τη συμμετοχή της Ελλάδας με εποικοδομητικές προτάσεις, έτσι ώστε να βρεθεί λύση που να ανταποκρίνεται στις ανησυχίες ασφάλειας και των δύο κοινοτήτων και να αποδίδει τη μέγιστη δυνατότητα ισότητας, κατά την παρέμβασή του στο πρώτο μέρος της πολυμερούς Διάσκεψης για το Κυπριακό για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Η Ελλάδα, όπως τονισε ο κ. Κοτζιάς, θεωρεί ότι το καθεστώς των εγγυήσεων είναι παρωχημένο, και ότι δεν μπορούν να υπάρχουν εγγυήσεις και παρεμβατικά δικαιώματα σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ και επισήμανε ότι είναι απαραίτητο να αποσυρθούν τα τουρκικά στρατεύματα και να υπάρξει ένα δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα αποχώρησης των στρατευμάτων.

Σημείωσε δε, ότι θα μπορούσε το θέμα της Ασφάλειας να καλυφθεί από μία καλύτερη αστυνόμευση σε πολιτειακό, ομοσπονδιακό επίπεδο, με μία ομοσπονδιακή και ενδεχομένως, μία διεθνή αστυνομική δύναμη.

Η καλύτερη εγγύηση βέβαια, όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών, είναι η συμμετοχή της Κύπρου στην ΕΕ, καθώς είναι εγγύηση για τα δικαιώματα όλων και χαιρέτισε την παρουσία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, που δείχνει, όπως είπε, το ενδιαφέρον και τον ρόλο που μπορεί να διαδραμματίσει η ΕΕ.

Επίσης ευχαρίστησε τον γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, για τις προσπάθειες που καταβάλουν τα Ηνωμένα Έθνη για την επίτευξη του ιστορικού στόχου της επανένωσης της Κύπρου.

Ο ΟΗΕ τόνισε, ο κ. Κοτζιάς πρέπει να ακολουθήσει το πνεύμα και το γράμμα του καταστατικού του χάρτη και να είναι θεματοφύλακας των αρχών του.

Έχουμε όλοι ιστορικές ευθύνες για την εμπέδωση της ειρήνης στην περιοχή, είπε ο κ. Κοτζιάς και αναφέρθηκε στο πολιτικό θάρρος του προέδρου Αναστασιάδη και του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, Μουσταφά Ακιντζί, που καταβάλλουν προσπάθειες για να καταλήξουν στην επανένωση του νησιού.

Τόνισε ότι η λύση πρέπει να προστατεύει τα δικαιώματα εξίσου Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων, αλλά και των τριών μειονοτήτων.

Και οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι πρέπει να νοιώθουν ασφαλείς,τόνισε και πρόσθεσε ότι χρειάζεται μια βιώσιμη, λειτουργική και δίκαιη λύση του Κυπριακού, συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Ο κ. Κοτζιάς επισήμανε ότι η Κύπρος πρέπει να γίνει ένας φάρος σταθερότητας και ένα παράδειγμα για όλη τη Μέση Ανατολή.

Η λύση θα ήταν φωτεινό παράδειγμα για όλες τις χώρες της περιοχής, θα δημιουργούσε συνθήκες ευημερίας, σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Το μέλλον της Κύπρου, όπως και της Τουρκίας, κατέληξε ο κ. Κοτζιάς, είναι στην ΕΕ, «εμείς πιστεύουμε σε αυτό και θέλουμε να εργαστούμε για την επανένωση του νησιού για να μπορούν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να ονειρεύονται, να μπορούν να αισθάνονται αυτή τη χώρα πατρίδα τους, να μπορούν να χτίσουν με ασφάλεια το μέλλον των παιδιών τους».

Το πρώτο μέρος ολοκληρώθηκε στις 14:00 και η διάσκεψη θα επαναρχίσει στις 17:00.

Εντατικές συζητήσεις πριν την επίσημη έναρξη της διάσκεψης είχαν ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.