Κοινωνία

AFP: Παρά τα πρόστιμα, η Ελλάδα παραμένει πολύ πίσω στην ανακύκλωση

SpiroSpero.gr | Σπέρνουμε Ειδήσεις

AnakyklosiΤα πρόστιμα που επιβάλλει σταθερά η ΕΕ αλλά και προσπάθειες δύο δεκαετιών έχουν αποτύχει να «ξεκολλήσουν» την ανακύκλωση στην Ελλάδα, όπου η οικολογική συνείδηση προωθείται με μισή καρδιά από τις αρχές, γράφει το AFP.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος, μόλις το 16% των απορριμμάτων των νοικοκυριών ανακυκλώνονται σε όλη τη χώρα. Ποσοστό εξαιρετικά χαμηλό, με το 50% που είναι ο στόχος που έχει θέσει η ΕΕ για το 2020, αλλά και αν συγκριθεί με το 28% που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ανακύκλωσης. Η Σλοβενία είναι η «πρωταθλήτρια» στο ζήτημα αυτό, με ποσοστό 49%.

Στην Αθήνα, γράφει το AFP, των σχεδόν τεσσάρων εκατομμυρίων κατοίκων, μόνο το 13% των απορριμμάτων που μπορούν να ανακυκλωθούν παίρνουν τελικά αυτόν τον δρόμο. «Δεν έχουμε ξεκάθαρη στρατηγική και δεν έχουμε πολιτική θέληση για να υλοποιήσουμε αυτή τη στρατηγική», δήλωσε ο Δημήτρης Ιμπραήμ, της Greenpeace Ελλάδος.

Σε πολλά σημεία της χώρας, ιδιαίτερα στην ύπαιθρο, τα σκουπίδια είναι ακόμη διάσπαρτα σε αυτοσχέδιες χωματερές, σημειώνει το δημοσίευμα, αναφέροντας ως παράδειγμα εκείνη σε λόφο της Ανδρου, που «κατέρρευσε» το 2011, θάβοντας την παραλία που υπήρχε από κάτω. Το 2014, συνεχίζει το AFP, η Ελλάδα είχε ακόμη περίπου 70 χωματερές, από τις οποίες οι περισσότερες είναι ανεκτές από τις δημοτικές αρχές, αν δεν τις λειτουργούν οι ίδιες.

«Τον Ιούνιο του 2014, σχεδόν μία δεκαετία έπειτα από προηγούμενη καταδίκη, η Ελλάδα διατάχθηκε να πληρώνει πρόστιμο σχεδόν 15 εκατ. ευρώ κάθε έξι μήνες, για τη συνεχιζόμενη λειτουργία παράνομων χωματερών. Και αυτό παρά τη βιομηχανία τουρισμού της χώρας, που απαιτεί παρθένο περιβάλλον. Το Ευρωπαϊκό δικαστήριο έχει καταδικάσει επανειλημμένα την Ελλάδα για αυτό, με πρόστιμα εκατομμυρίων ευρώ στην τελευταία του απόφαση τον Σεπτέμβριο», γράφει το AFP.

«Αυτή η λογική πρέπει να αλλάξει και επειγόντως», τόνισε η Αντιγόνη Δαλαμάγκα, της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης. Αυτό απαιτεί πρωτοβουλίες και να πειστούν οι πολίτες για την αναγκαιότητα και τις θετικές συνέπειες της ανακύκλωσης, σημειώνει η ίδια.

Ακόμη και σήμερα, παρατηρεί το AFP, οι Ελληνες ενθαρρύνονται να ξεχωρίζουν τα σκουπίδια τους σε εθελοντική βάση, καθώς δεν υπάρχουν πρόστιμα. Και όπως σημειώνει η Μαρία Κριμνιώτη, επικεφαλής του χρηματοδοτούμενου από την ΕΕ προγράμματος «Zero Waste», η λογική πίσω από τη συλλογή αστικών αποβλήτων είναι εσφαλμένη. Αν οι άνθρωποι έπρεπε να πληρώνουν για τις σακούλες σκουπιδιών, όπως συμβαίνει στη Βόρεια Ευρώπη, αυτό θα τους έδινε κίνητρο να πετούν λιγότερα, τονίζει.

Η οικονομική κρίση βοήθησε λίγο, σημειώνει το AFP. Οι Ελληνες αγοράζουν λιγότερα και κατά συνέπεια πετούν λιγότερα. Ομως, ένα άλλο φαινόμενο, εκείνο της μαζικής μετανάστευσης, επίσης συνδέεται με τη διαχείριση απορριμμάτων. Πολλοί οικονομικοί μετανάστες ψάχνουν στα σκουπίδια στις μεγάλες πόλεις, αναζητώντας μέταλλο, χαρτί και πλαστικό, για να το πουλήσουν, συνεχίζει το δημοσίευμα.