Κοινωνία

Τρίτο ένταλμα σύλληψης για τον Μιχάλη Χριστοφοράκο

SpiroSpero.gr | Σπέρνουμε Ειδήσεις

chris-620x330

Νέο ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, το οποίο είναι το τρίτο κατά σειρά, στέλνει η Ελλάδα για τον Μιχάλη Χριστοφοράκο ώστε να εκδοθεί στη χώρα μας και να λογοδοτήσει για τα αδικήματα της δωροδοκίας και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Αφορμή για το νέο ένταλμα σύλληψης αποτελεί η δίκη των 64 κατηγορούμενων για τα μαύρα ταμεία της Siemens, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στις 24 Φεβρουαρίου μετά την πολύμηνη αναβολή λόγω του αμετάφραστου πολυσέλιδου παραπεμπτικού βουλεύματος στα γερμανικά και στα γαλλικά.

Όπως υπενθυμίζει το «Έθνος» σε ρεπορτάζ του, «το πρώτο ένταλμα εξεδόθη αμέσως μετά την… εξαφάνιση του Mr. Siemens από τον ανακριτή Ν. Ζαγοριανό, ενώ το δεύτερο από την εφέτη ειδική ανακρίτρια Μ. Νικολακέα. Αυτήν τη φορά πρόκειται για την ύστατη, ίσως, προσπάθεια της ελληνικής Δικαιοσύνης να δικάσει τον Μιχάλη Χριστοφοράκο, ο οποίος το 2007 «ξέφυγε» χρησιμοποιώντας τη διπλή του υπηκοότητα, γνωρίζοντας ότι η Γερμανία δεν εκδίδει πολίτες της για να δικαστούν σε άλλες χώρες».

Ο κ. Χριστοφοράκος, ο οποίος ήταν ο No. 1 της Siemens στην Ελλάδα, είχε καταφύγει στη Γερμανία όπου δικάστηκε και καταδικάστηκε, μένοντας ένα μικρό διάστημα στη φυλακή και καταβάλλοντας πρόστιμο 50.000 ευρώ.

Ωστόσο δεν έχει δώσει εξηγήσεις για τις πράξεις που του καταλογίζονται στην Ελλάδα και δικαστεί στην χώρα μας, στην περίπτωση που καταδικαστεί, είναι αντιμέτωπος ακόμα και με ισόβια. Παρόλα αυτά η Γερμανία δεν φαίνεται διατεθειμένη να προχωρήσει στην έκδοσή του, μετά και την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Εκεί όμως είναι ουσιαστικά «αιχμάλωτος» καθώς αν περάσει τα γερμανικά σύνορα, μπορεί να συλληφθεί σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα, δυνάμει του εντάλματος των ελληνικών Αρχών.

Όπως υπενθυμίζει το «Έθνος», η κυβέρνηση μέσω του πρωθυπουργού είχε δηλώσει τον Μάρτιο του 2015 ότι θα ζητήσει τη συνδρομή της Γερμανίας στο θέμα της έκδοσης του κατηγορουμένου, ζητώντας εκ νέου την παρουσία του ενώπιον των δικαστηρίων.