Media

Δημήτρης Τάκης: Τα ποντίκια έφυγαν πρώτα απο το MEGA και θα γυρίσουν και πρώτα…

SpiroSpero.gr | Σπέρνουμε Ειδήσεις

dimitristakis

Ο γνωστός δημοσιογράφος του Μega Δημήτρης Τάκης μιλά για πρώτη φορά για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το κανάλι, τις επιθέσεις που δέχτηκε o σταθμός, ενώ αναφέρεται με δηκτικό τρόπο στις ευθύνες των μετόχων.

Παράλληλα, εξαπολύει τα πυρά του κατά του νόμου Παππά, λέγοντας ότι στόχος του νόμου ήταν να πέσει μαύρο στο MEGA, ενώ υπογραμμίζει πως το κανάλι στοχοποιήθηκε από όλες τις κυβερνήσεις.

Όπως τονίζει χαρακτηριστικά: «Οι προβολείς ήταν στραμμένοι στο MEGA γιατί διαμόρφωνε σε μεγάλο βαθμό την πολιτική επικαιρότητα, ο,τι έλεγε μεγεθυνόταν επί δέκα».

Στη συνέντευξη του στο mediafree.gr, o Δημήτρης Τάκης δηλώνει επίσης πως θα παραμείνει στο κανάλι μέχρι τέλους και πως «το μόνο σίγουρο είναι πως στους διαδρόμους του MEGA δεν υπάρχουν κατσαρίδες. Άλλωστε οι καθαρίστριες στο MEGA δεν έφυγαν ούτε στιγμή από το κανάλι.Όσον αφορά στα ποντίκια συνήθως φεύγουν πρώτα όταν το καράβι μπάζει νερά και έρχονται πρώτα όταν μυρίζουν τα τρόφιμα που επιστρέφουν στα αμπάρια», λέει χαρακτηριστικά προκαλώντας αίσθηση.

Ποια είναι τα συναισθήματά σας για την τωρινή κατάσταση του MEGA;

Έχουν αλλάξει πολλές φορές σε όλους αυτούς τους μήνες της περιπέτειας που ζούμε. Λύπη, αγωνία, νοσταλγία, αλλά και χαρά και δικαίωση το τελευταίο διάστημα καθώς η πιθανότητα το να είναι και πάλι παρόν είναι αρκετά μεγάλη. Σε κάθε περίπτωση όμως μεγάλη τιμή και ικανοποίηση που δούλευα και δουλεύω στο μεγαλύτερο και καλύτερο κανάλι της χώρας.

Είχατε δηλώσει πως θα μείνετε στο «καράβι» μέχρι τέλους. Τελικά, πόσο αντέχει αυτό το καράβι;

Tο καράβι αντέχει, η αντοχή του έχει εκπλήξει τους πάντες ακόμα και εκείνους που το εγκατέλειψαν.

Το έγραψα πράγματι τον Σεπτέμβριο, όταν ο νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες δεν είχε κριθεί ακόμη αντισυνταγματικός, το τέλος του MEGA ήταν το πιο πιθανό σενάριο και πάρα πολλά αστέρια και αστεράκια του καναλιού είχαν δώσει τα χέρια με αυτούς που πίστευαν ότι έρχονται για να αντικαταστήσουν το MEGA. Το τήρησα και θα το τηρήσω μέχρι τέλους γιατί η στάση μου βασίζεται σε μια προσωπική ηθική που λέει ότι στη ζωή δεν παίρνεις μόνο αλλά και δίνεις. Τώρα αν το καράβι αντέχει η απάντηση είναι ναι. Η αντοχή του έχει εκπλήξει τους πάντες ακόμα και εκείνους που το εγκατέλειψαν γιατί το θεωρούσαν κουφάρι και τελειωμένη υπόθεση και τώρα εύχονται για την επαναλειτουργία του.

Το MEGA έχει κατηγορηθεί πως ήταν συστημικό κανάλι. Ακόμη και ο ηθοποιός Κλέων Γρηγοριάδης, που έγινε γνωστός μέσα από τις σειρές του καναλιού, τόσο από τον αέρα του δελτίου ειδήσεων, όσο και από την εκπομπή του Γιάννη Πρετεντέρη, το κατηγόρησε μεταξύ άλλων για αήθη στάση, για προπαγάνδα υπέρ του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα. Γιατί πιστεύετε ότι δέχθηκε την επίθεση από μερίδα του κοινού;

Η δημοσιογραφία για αρκετά χρόνια είχε και έχει ακόμα στοιχεία υπερβολής όπως και ολόκληρη η ελληνική κοινωνία. Και φυσικά το MEGA δεν ξέφυγε απ´ αυτό τον κανόνα. Απλά πάντα όλοι οι προβολείς ήταν στραμμένοι στο MEGA γιατί αυτό διαμόρφωνε σε μεγάλο βαθμό την πολιτική επικαιρότητα. Κατά συνέπεια ο,τι έλεγε το MEGA μεγεθυνόταν επί δέκα .

Αν ρίξετε μια μάτια στο τι έλεγαν άλλοι τηλεοπτικοί σταθμοί μέχρι και την παραμονή του δημοψηφίσματος..

Αλλά από την άλλη γιατί κάποιος έχει δικαίωμα να είναι υπέρ του «Όχι» αλλά είναι καταδικαστέος όταν είναι υπέρ του «Ναι»;

Αλλά τότε το προσφιλές άθλημα όλων ήταν η στοχοποίηση του MEGA στην οποία που και που βοηθούσαμε και μεις.

Υπάρχει μια μεγάλη μυθολογία γύρω από τις συσκέψεις πριν τα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων, τη γραμμή που ακολουθείται, τα τηλέφωνα που πέφτουν κλπ κλπ. Στο MEGA λόγω συγκυρίας ξεχάστηκαν 20 και πλέον χρόνια άρτιας, πλήρους και κατά το μέτρο του ανθρωπίνως δυνατού αντικειμενικής ενημέρωσης και όλοι εστίασαν στα χρόνια των μνημονίων επειδή υπήρχε η πολιτική φόρτιση και η πολιτική υποδαύλιση των κατηγοριών. Το MEGA σίγουρα δεν υπήρξε ένα αντιμνημονιακό κανάλι και αυτή την επιλογή την δικαίωσε τελικά η πραγματικότητα αλλά και η παρούσα κυβέρνηση που απαλλαγμένη πια από τις ψευδαισθήσεις όπως η ίδια ομολόγησε ακολουθεί αυτό που για χρόνια προπαγάνδιζε ότι θα σκίσει στα σκαλιά της Βουλής.
Πιστεύετε ότι οι επιθέσεις στο MEGA ήταν υποκινούμενες από συγκεκριμένο πολιτικό χώρο;

Κατά καιρούς το MEGA στοχοποιήθηκε από όλες τις πολιτικές δυνάμεις αλλά πάντα υπήρχε ένα fair play. Και η ΝΔ μας κατηγόρησε την εποχή Καραμανλή και το ΠΑΣΟΚ την εποχή Παπανδρέου και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το MEGA ήταν πάντα ο ηγέτης της ενημέρωσης και όλοι ήθελαν την εύνοια του. Για να καταλάβετε το βαθμό παρεμβατικότητας του καναλιού, στις εφημερίδες η σύσταση που υπήρχε στους συντάκτες ήταν να μην φεύγουν από την εφημερίδα αν δεν τελειώσει το δελτίο του MEGA.
Απλά στην περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αντιπολίτευση τα πράγματα ξέφυγαν γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ με έξυπνη προπαγάνδα κατάφερε να χρεώσει στο MEGA όλα τα δεινά που υφίστατο η ελληνική κοινωνία λόγω των μνημονίων επειδή κατά την άποψη τους το MEGA βοήθησε να επιβληθούν τα μνημόνια.
Το MEGA χαρακτηρίστηκε λοιπόν ως ο μεγάλος εχθρός ως το εργαλείο του συστήματος που έπρεπε να νικηθεί. Και φυσικά και εμείς αρκετές φορές με τη στάση μας ρίξαμε νερό στο μύλο αυτής της στρατηγικής.

Οι μέτοχοι δεν έχουν ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση στην οποία βρίσκεται το κανάλι; Πώς κρίνετε την στάση τους όλο αυτό το διάστημα;

Θα ήταν αφελές και ιδιοτελές να πει κανείς ότι δεν έχουν οι μέτοχοι ευθύνες και μάλιστα μεγάλες για τη σημερινή κατάσταση του MEGA αλλά και για όλα όσα έγιναν και οδήγησαν το MEGA εδώ.

Άλλωστε και οι ίδιοι το παραδέχονται αυτό και δημοσίως και σε κατ´ιδίαν συζητήσεις. Αλλά όπως έχω ξαναπεί αισθητικά και ηθικά δεν μου αρέσει ο ρόλος του πατροκτόνου.Το εντυπωσιακό όμως με τους μετόχους του MEGA είναι η στάση που κράτησαν απέναντι τους όσοι ήταν συνδαιτυμόνες τους σε γεύματα,δείπνα και δεξιώσεις και όσοι τους επισκέπτονταν εβδομαδιαίως ζητώντας και απαιτώντας. Ήταν οι πρώτοι που τους έριξαν τον λίθο του αναθέματος και οι πρώτοι που ετοιμάστηκαν να λατρέψουν «νέους θεούς».

Φυσικά είναι γνωστό ότι το «ωσαννά» από το σταύρωσον αυτόν» απέχει μόλις τέσσερις μέρες. Προφανώς κάποιοι είχαν βγάλει εντελώς από την οπτική τους το ενδεχόμενο της Ανάστασης.

Πως αισθανθήκατε, όταν διαβάζετε πως μερίδα του κοινού χαίρεται με την προοπτική του μαύρου στο MEGA;

Δεν μου προκάλεσε καμία εντύπωση. Στην κοινωνία υπήρξε και υπάρχει συσσωρευμένη οργή. Άλλοτε δικαίως, άλλοτε όχι. Το εκκρεμές από την μια πλευρά πήγε βιαίως στην άλλη. Για να επιστρέψει στη ισορροπία θα κάνει πολλές ταλαντώσεις και όχι απαραιτήτως αρμονικές.
Εδώ ο Θανάσης Πλεύρης ήταν στην εντατική και κάποιοι εύχονταν να ψοφήσει και δεν θα χαίρονταν στην προοπτική του μαύρου στο MEGA; Άλλωστε η κρίση επανέφερε με ένταση μια αρνητική συμπεριφορά της κοινωνίας μας που συνοψίζεται στην φράση «να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα».

Πολλοί θα πουν πως δεν έγινε και τίποτα αν κλείσει το MEGA. Άλλωστε και το ALTER έκλεισε. Τελικά θα ήταν μεγάλη η απώλεια αν έπεφτε οριστικό μαύρο στο MEGA;

Πολλοί πράγματι το είπαν. Σε κάθε περίπτωση όταν κλείνει ένα μέσο ενημέρωσης είναι μια απώλεια πρώτα για όλους τους ανθρώπους που δουλεύουν εκεί και ξαφνικά μένουν άνεργοι.

Ως προς την σύγκριση των δύο καναλιών όποιοι την κάνουν την κάνουν λαθεμένα ή σκόπιμα.

Το MEGA έχει αφήσει ανεξίτηλο το αποτύπωμα του και στην ψυχαγωγία και στην ενημέρωση και στα αθλητικά γεγονότα . Γι’ αυτό και ενώ επί μήνες προβάλλει μόνο επαναλήψεις έχει τόσο ισχυρή τηλεθέαση και επίσης ισχυρά έσοδα.

Όλους αυτούς τους μήνες αποδείχτηκε με τον καλύτερο τρόπο ότι η ταινιοθήκη του MEGA που μπήκε ως ενέχυρο προκειμένου το κανάλι να δανειοδοτηθεί, αξίζει όχι απλώς τα λεφτά της αλλά και ακόμη περισσότερα.

Ο νόμος Παππά που βγήκε αντισυνταγματικός πιστεύετε ότι είχε γίνει με γνώμονα το μαύρο στο MEGA;

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι ένας από τους στόχους του νόμου ήταν «να ξεμπερδεύουμε με το MEGA». Στην πορεία επειδή αυτό φάνηκε εύκολο επικράτησε μια άλλη λογική. Αφού είναι εύκολο να τελειώσουμε το MEGA γιατί να μην ελεγχθεί όλο το τηλεοπτικό τοπίο; Γιατί να μην ρίξουμε και δικούς μας παίκτες στην αγορά; Την απάντηση σε όλα αυτά την έδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Πως κρίνετε την πολιτική της κυβέρνησης απέναντι στα ΜΜΕ;

Κάθε εξουσία θέλει τα μέσα ενημέρωσης φιλικά προς εκείνη. Κάθε εξουσία επιχειρεί και θέλει να ελέγχει τα μέσα ενημέρωσης. Άρα στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ ο πρώτος αμαρτωλός. Το ίδιο έκαναν και το ΠΑΣΟΚ με πολύ αποτελεσματικό τρόπο και η ΝΔ λίγο πιο ερασιτεχνικά. Απλώς ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε και κάτι επιπλέον.

Επέλεξε να δαιμονοποίησει όλα τα μέσα ενημέρωσης που δεν θεωρούσαν σωστές τις δικές του ιδέες και τα δικά του πιστεύω. Η γνωστή λογική, αν δεν είσαι μαζί μου είσαι εχθρός. Απλά στην περίπτωση μας ο εχθρός επεκτάθηκε και έγινε εχθρός της πατρίδας, εχθρός της Δημοκρατίας εχθρός του Συντάγματος. Αλλά ως γνωστόν πάντα η πραγματικότητα εκδικείται.

Πως κρίνετε τις κόντρες του κ. Πολάκη με τους δημοσιογράφους;

Κατά κύριο λόγο θα έλεγα ότι πάσχουν αισθητικά γιατί όσον αφορά τα υπόλοιπα είναι καλύτερα να σιωπά κάνεις από το να μπει στον πειρασμό να κρίνει τα συγκεκριμένα θεάματα που «προσφέρει» ο υπουργός.

Πως είναι το κλίμα στους διαδρόμους του καναλιού μετά τις τελευταίες εξελίξεις;

Το μόνο σίγουρο είναι πως στους διαδρόμους του MEGA δεν υπάρχουν κατσαρίδες. Άλλωστε οι καθαρίστριες στο MEGA δεν έφυγαν ούτε στιγμή από το κανάλι.

Όσον αφορά στα ποντίκια συνήθως φεύγουν πρώτα όταν το καράβι μπάζει νερά και έρχονται πρώτα όταν μυρίζουν τα τρόφιμα που επιστρέφουν στα αμπάρια.

Είναι εύκολο το MEGA να βάλει και πάλι μπρος; Κατά τη γνώμη σας, τι πρέπει να γίνει για να το δούμε και πάλι ανοιχτό;

Όσο δύσκολο είναι άλλο τόσο εύκολο είναι. Όλα εξαρτώνται πια από τους μετόχους του από τη στιγμή που ο Νόμος Παππά βγήκε αντισυνταγματικός. Εάν οι μέτοχοι του θέλουν τη συνέχεια του θα υπάρξει. Σε όλους αυτούς τους μνήμες που το MEGA έχει περιορισμένη λειτουργία έχει μόνο έσοδα και σχεδόν μηδενικά έξοδα. Επίσης οικειοθελώς έχει αποχωρήσει αρκετός κόσμος και η μισθοδοσία έχει μειωθεί σχεδόν στο μισό. Από τη δέσμευση των λογαριασμών έχουν πληρωθεί όλοι οι τόκοι και μέρος του κεφαλαίου, άρα η οποία εξυγίανση χρειαζόταν το MEGA έχει γίνει σχεδόν αυτόματα. Τώρα η τύχη του καναλιού είναι απολύτως στα χέρια των μετόχων του.

Όλο αυτό το διάστημα έχετε δεχτεί άλλες επαγγελματικές προτάσεις, τις οποίες απορρίψατε;
Έχω δεχτεί πρόταση για τηλεόραση αλλά η απάντηση μου ήταν «συζητάμε τα πάντα αν το MEGA κλείσει, όσο είναι ανοιχτό θα είμαι εκεί». Έχω μάθει να ζω και με λίγα αν πρόκειται να τηρήσω τα πιστεύω μου. Και πρόταση από άλλο ραδιόφωνο έχω δεχθεί για να φύγω από το Βήμα fm που κάνω εκπομπή κάποια χρόνια. Αν και εκεί η πληρωμή γίνεται με καθυστέρηση μηνών η απάντηση ήταν ίδια. Όσο το Βήμα fm θα είναι ανοιχτό θα είμαι εκεί.

Το είπαμε και πιο πάνω δεν γίνεται να σου δίνουν μόνο οι άλλοι, την κρίσιμη και δύσκολη ώρα πρέπει να δώσεις και συ. Ο κανόνας της ζωής είναι το «πάρε δώσε». Αν μόνο παίρνεις και δεν δίνεις θα έρθει η στιγμή που δεν θα σου δίνει κανένας πια.