Top Stories

Και τώρα η “μάχη” στο εσωτερικό – Δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης Λαφαζάνης και Ζωή

Εξετάζεται το ενδεχόμενο συγκρότησης Κυβέρνησης εθνικού σκοπού…

maximou12121Ανοιχτά παραμένουν όλα τα ενδεχόμενα σχετικά με τη διαρροή του Μεγάρου Μαξίμου ότι ο πρωθυπουργός θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή μετά τις 20 Αυγούστου και εφόσον σταθεροποιηθεί η κατάσταση με την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές και με εκταμίευση μεγάλου μέρους της δόσης που ζητά η ελληνική κυβέρνηση.

Χθεσινοβραδινές πληροφορίες έκαναν λόγο για «πάγωμα» των σεναρίων για ψήφο εμπιστοσύνης, αίτημα που άλλωστε δεν έχει υποβληθεί επίσημα από τον πρωθυπουργό και ούτε καν έχει ανακοινωθεί δημοσίως από θεσμικό παράγοντα της κυβέρνησης.

Η 20η και η 27η Σεπτεμβρίου ως πιθανές ημερομηνίες εκλογών

Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να υποβληθεί όντως αίτημα για ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση από τον πρωθυπουργό στα τέλη της επόμενης εβδομάδας, όπως δεν απέκλειαν και το ενδεχόμενο άμεσης προσφυγής στις κάλπες με πιθανότερες ημερομηνίες την 20η και την 27η Σεπτεμβρίου.

Τι θα πράξουν αντιπολίτευση και διαφωνούντες του ΣΥΡΙΖΑ

Άλλωστε και το αίτημα για ψήφο εμπιστοσύνης ενδέχεται να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές, αφού δύσκολα η Βουλή θα ανταποκριθεί στο κυβερνητικό αίτημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες:

• Η Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη και η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ανεξαρτήτως εάν θα το πουν δημοσίως έως τότε, δεν πρόκειται να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης προκειμένου η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα να εφαρμόσει το Μνημόνιο. Η κυβέρνηση ελπίζει να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από βουλευτές που ψήφισαν παρών όπως ο Αλέξης Μητρόπουλος, ενώ άγνωστο είναι τι θα πράξει ο Γιάνης Βαρουφάκης που στη Βουλή δήλωσε ότι αναμένει ένα νεύμα από τον πρωθυπουργό προκειμένου να παραδώσει την έδρα του.

• Κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης δεν συζητά το ενδεχόμενο να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

• Κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης επίσης δεν εξετάζει-τουλάχιστον αυτή τη στιγμή-το ενδεχόμενο να απουσιάζει από την ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, προκειμένου να διευκολύνει την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα να παραμείνει ως κυβέρνηση μειοψηφίας.

Τα θερινά τμήματα

Επιπλέον, η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει το γεγονός ότι κλείνει η Ολομέλεια της Βουλής και αρχίζει η λειτουργία των θερινών τμημάτων. Συνεπώς, προκειμένου να υπάρξει συζήτηση για ψήφο εμπιστοσύνης θα πρέπει να υπάρξει Προεδρικό Διάταγμα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου να επαναλειτουργήσει η Ολομέλεια.

Τι προβλέπει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής

Σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος που προσδιορίζει μαζί με το άρθρο 141 του Κανονισμού της Βουλής τη διαδικασία υποβολής, συζήτησης και ψήφισης της πρότασης εμπιστοσύνης η κυβέρνηση μπορεί να ζητήσει όποτε θελήσει ψήφο εμπιστοσύνης, με γραπτή ή προφορική δήλωση του πρωθυπουργού στο Κοινοβούλιο.

Η συζήτηση για την πρόταση εμπιστοσύνης (ή δυσπιστίας) αρχίζει δύο ημέρες μετά από την υποβολή της σχετικής πρότασης και δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από τρεις ημέρες από την έναρξή της. Η ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας διεξάγεται αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση, μπορεί όμως να αναβληθεί για 48 ώρες, αν το ζητήσει η κυβέρνηση.

Πρόταση εμπιστοσύνης δεν μπορεί να γίνει δεκτή, αν δεν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, η οποία όμως δεν επιτρέπεται να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα του όλου αριθμού των βουλευτών.

Η ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης είναι πάντοτε ονομαστική και κατά τη διάρκεια αυτής ψηφίζουν και οι υπουργοί και υφυπουργοί, αν είναι μέλη της Βουλής.