Πολιτική

Μέτρα και υποσχέσεις από Τσίπρα: Θα κάνουμε στο τέλος του ’17 ό,τι κάναμε και το ’16 -Οι Κασσάνδρες διαψεύστηκαν

SpiroSpero.gr | Σπέρνουμε Ειδήσεις

TsiprasΤη θέση ότι η συμφωνία «δεν ήταν εύκολη επιλογή όμως μπορούμε να ισχυριστούμε με επιχειρήματα ότι έχει τις λιγότερες δυνατές πληγές για το κοινωνικό σώμα» ανέπτυξε ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας την ομιλία του στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. στην οποία υποσχέθηκε ότι η κυβέρνηση του θα επαναλάβει στο τέλος του 2017 θα μοιράσει το πλεόνασμα όπως έκανε στο τέλος του 2016.

Κατά τον ίδιο «σήμερα έχουμε μπροστά μας μια συμφωνία που δίνει προοπτική εξόδου, συνολική συμφωνία που περιλαμβάνει και το χρέος». Όπως είπε ήταν για τις «λιγότερες δυνατές πληγές» που καθυστέρησε η αξιολόγηση αυτή. «Τότε που μας έλεγε η αντιπολίτευση να υπογράψουμε δεν υπήρχαν ούτε αντίμετρα, ούτε χρέος» είπε χαρακτηριστικά.

Πολιτικοποιήσαμε τη διαπραγμάτευση δημιουργώντας συμμαχίες, είχαμε σχέδιο, κρατήσαμε την ψυχραιμία και είχαμε εξαιρετικά αποτελέσματα στην οικονομία διαψεύδοντας τις Κασσάνδρες.

Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έπιασε τους στόχους «γιατί δύο χρόνια με εμάς στη διακυβέρνηση κόπηκε η μίζα, η λοβιτούρα».

Επανέλαβε, όπως είπε και στο υπουργικό συμβούλιο, «ότι οι δανειστές δεν είναι φίλοι μας γιατί εκτός από τις ιδεολογικές διαφορές που έχουμε θέλουν να πάρουν τα λεφτά τους πίσω». «Εμείς όμως τους αναγκάσαμε να πάρουν πίσω ορισμένες από τις απαιτήσεις τους και πήραμε αντίμετρα απέναντι στην εμμονική λογική για αφορολόγητο και συντάξεις που τις ονομάζουν διαρθρωτικές παρεμβάσεις» συμπλήρωσε.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ισορροπημένη τη συμφωνία με τα αντίμετρα και την επιστροφή στην εργασιακή κανονικότητα σύντομα εξομολογούμενος ότι «δεν είναι πρόθεσή μου και το οικονομικό επιτελείο να κρύψουμε ότι όπως σε κάθε συμφωνία που εμπεριέχει το στοιχείο του συμβιβασμού και ειδικά σε αυτό το πλαίσιο, υπάρχουν σημεία που δεν αποτελούν επιλογή μας».

Παρά, δε, τα όσα είπαν την Πέμπτη σχεδόν με μια φωνή το Βερολίνο, ο ESM και το Euroworking Group για το χρέος, ότι, δηλαδή, θα εξεταστεί μετά το 2018, υποστήριξε ότι «μετά από πέντε χρόνια υποσχέσεων για πρώτη φορά οι δανειστές βρίσκονται μπροστά στην υποχρέωση να προχωρήσουν σε ουσιαστικά μέσα απομείωση του χρέους που θα δώσει το δικαίωμα στη χώρα να σταθεί στα δικά της πόδια, να μην έχει ανάγκη τον δανεισμό από τους θεσμικούς δανειστές και θα μπορεί να βγει στις αγορές μόνη της».

Με βάση τη συμφωνία η υποχρέωσή μας είναι να πιάσουμε 3,5% πλεόνασμα το 2018 και αυτο το καταλαβαίνουν όλοι, ακόμα και ο κ. Μητσοτάκης που είναι απελπισμένος και γι’ αυτό λέει ψέματα.

Απαντώντας στην πρόταση του προέδρου της ΝΔ για άμεση επιστροφή του 0,5% του υπερπλεονάσματος αναρωτήθηκε «τι συνέβη και τώρα είναι τόσο κουβαρντάς;». Μας ζητά να εγγράψουμε δαπάνες το 2017 και να θέσουμε σε κίνδυνο το στόχο για το πλεόνασμα. «Για να το πω λαϊκά, ωραίος μάγκας, εύκολη η πλειοδοσία αλλά όπως είπε ένας πιστός στρατιώτης της παράταξής του “τζάμπα μάγκας”» συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας

«Να μην ανησυχεί όταν έρθει η ώρα η κυβέρνηση θα μοιραστεί όταν και όπου πρέπει και χωρίς να κινδυνεύσουμε τους στόχους. Στο τέλος του 2017 θα πράξουμε ό,τι πράξαμε και στο τέλος του 2016» πρόσθεσε υπό το χειροκρότημα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

«Τα αντίμετρα θα έρθουν ένα προς ένα και σε διαφορετικά άρθρα και το ερώτημα θα είναι ένα: Ο ξαφνικά ευαίσθητος κ. Μητσοτάκης τι θα πράξει;» αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός παρουσιάζοντας στους κυβερνητικούς βουλευτές ένα προς ένα τα λεγόμενα αντίμετρα.

Θα τα καταψηφίσει ήταν η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα λέγοντας για τον πρόεδρο της ΝΔ ότι αυτό που κάνει είναι να πουλάει φύκια και μεταξωτές κορδέλες.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο εκλογών λέγοντας ότι αυτές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας «γιατί τα αντίμετρα εμείς τα φέραμε, τα μέτρα για το χρέος εμείς τα καταφέραμε, την επαναφορά της εργασιακής κανονικότητας εμείς την καταφέραμε, την έξοδο από τα Μνημόνια εμείς θα την καταφέρουμε». «Θα κριθούμε ανοιχτά γιατί εμείς ξαναστήνουμε τη χώρα στα δικά της πόδια με επώδυνους συμβιβασμούς απέναντι σε αυτούς που τη λεηλάτησαν».

Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας επιχειρήσε να παρουσιάσει την «επόμενη ημέρα» της συμφωνίας επαναλαμβάνοντας ότι μένουν δύο χρόνια μέχρι τη λήξη της θητείας της κυβέρνησης και υπονοώντας ότι θα ακολουθήσει άλλη μια τετραετία μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ «που θα είναι η πρώτη τετραετία κυβέρνησης εκτός των Μνημονίων».

Ο κύκλος της αβεβαιότητας δεν θα κλείσει επειδή έκλεισε η συμφωνία. Ακολουθεί μια διετία στην οποία επιδιώκουμε να βάλουμε βάσεις για την Ελλάδα της νέας εποχής με δίκαιη ανάπτυξη.

Περιγράφοντας το κεφαλαιώδες ζήτημα της επόμενης περιόδου είπε ότι είναι η ανάκτηση της εργασίας με όρους δικαιοσύνης και αξιοπρέπειας. «Κι αυτό είναι ένα δύσκολο έργο γιατί πρέπει να δημιουργηθεί παράλληλα με την επανεκκίνηση της οικονομίας και την επαναφορά κανόνων στην αγορά εργασίας».

Κλείνοντας την ομιλία του αναφέρθηκε στη συνταγματική αναθεώρηση κάνοντας λόγο για ανάγκη ένα πιο δημοκρατικό σύνταγμα «αυτή οφείλει να είναι η επιδίωξή μας». Και υπάρχει χρόνος ώστε ο διάλογος να μην γίνει μόνο μέσα στη Βουλή όπως προβλέπει το Σύνταγμα αλλά να γίνει και με το ζωντανό κομμάτι της κοινωνίας.

«Έχουμε να διαβούμε ένα δύσκολο μονοπάτι αλλά για πρώτη φορά βλέπουμε που βγάζει. Κάθε δύσκολη απόφαση έχοντας επίγνωση του κόστους δεν μας απομάκρυνε από τον στόχο αλλά μας έφερε πιο κοντά. Η δεύτερη αξιολόγηση μας φέρνει σε έναν καθαρό χρηματοικονομικό διάδρομο δεκαετίας, όπως λέει και ο Ευκλείδης που αρέσκεται σε οικονομικούς όρους. Αυτό δίνει ευκαιρία στη χώρα να προχωρήσει χωρίς να επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος και αυτό είναι στα χέρια μας. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε γιανα δικαιώσουμε την εμπιστοσύνη του λαού. Δεν είμαστε οι πορφυρογέννητοι της εξουσίας και οι νεροκουβαλητές των συμφερόντων, οι φίλοι του Χριστοφοράκου και οι εκλεκτοί των ΜΜΕ. Δεν είμαστε εμείς που λεηλατήσαμε, χρεωκοπήσαμε και βάλαμε τη χώρα στα Μνημόνια πολύ σύντομα όμως θ γίνει πολύ διακριτο ότι θα είμαστε η κυβέρνηση που έβγαλε την κυβέρνηση από τα Μνημόνια και την ταπεινωτική επιτροπεία και αυτό αξίζει τον κόπο» κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.