Κοινωνία

Νάουσα: Είναι η μοναδική πόλη που φέρει τον τίτλο «ηρωική»

SpiroSpero.gr | Σπέρνουμε Ειδήσεις

NAOYOSAΗ ηρωική πόλη της Νάουσας είναι μία από τις ομορφότερες πόλεις της Μακεδονίας. Μία πόλη πλούσια σε φυσικές ομορφιές και ιστορία, χτισμένη στις παρυφές του Βερμίου, έχει θέα στον πανέμορφο εύφορο κάμπο.

Είναι η μοναδική πόλη που φέρει τον τίτλο «ηρωική» με διάταγμα του 1955, για την αντίσταση κατά των Τούρκων, τον ηρωισμό και τη θυσία των Ναουσαίων γυναικών, οι οποίες αντί της υποταγής και της ατίμωσης προτίμησαν το θάνατο, πέφτοντας στα ορμητικά νερά του ποταμού Αράπιτσα που διατρέχει την πόλη.

Η Νάουσα έχει άφθονες πηγές με κρυστάλλινα νερά και περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Η εύφορη γη της παράγει το εξαιρετικό ξινόμαυρο κρασί.

Η διαδρομή του κρασιού της Νάουσας, αποτελεί την πιο διάσημη περιοχή παραγωγής κρασιού της Βορείου Ελλάδος. Εδώ ωριμάζει η πιο εκλεκτή ερυθρή ποικιλία του βορειοελλαδικού χώρου, το ξινόμαυρο. Εδώ θα βρείτε και έναν σημαντικό αριθμό επισκέψιμων οινοποιείων, όπως επίσης και το Μουσείο Οίνου και Αμπέλου το οποίο στεγάζεται σε ένα παραδοσιακό –διατηρητέο κτίριο.

Σπουδαίο κέντρο νηματουργίας τον 19ο αιώνα η Νάουσα χαρακτηρίστηκε ως «το Μάντσεστερ των Βαλκανίων» κι έγινε γνωστή ως τα πέρατα του κόσμου. Τα άφθονα νερά του ποταμού Αράπιτσα, χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην οποία στηρίχθηκε και η ραγδαία εξέλιξη της βιομηχανίας εκείνη την περίοδο. Η αρχιτεκτονική της κληρονομιά σε αστικά και βιομηχανικά κτίρια μας φανερώνει μία πόλη με πλούσιο πολιτισμικό παρελθόν.

Παραδοσιακοί νερόμυλοι, δημόσια κτίρια, τα σπίτια της παλιάς πόλης, το άλσος του Αγίου Νικολάου με το αιωνόβιο πλατανόδασος και τα τρεχούμενα νερά, αποτελούν πόλο έλξης επισκεπτών.

Αξιόλογα είναι επίσης και τα αρχαιολογικά μνημεία της περιοχής . Στο «νυμφαίο της Μίεζας» τη Σχολή του Αριστοτέλη, ο μεγάλος φιλόσοφος δίδαξε για τέσσερα χρόνια το νεαρό τότε Αλέξανδρο, πριν γίνει βασιλιάς των Μακεδόνων και κατακτήσει τον κόσμο.

Από το Δημοτικό Πάρκο της πόλης θα απολαύσετε τη μαγευτική θέα στον κάμπο της Ημαθίας μέχρι τη Θεσσαλονίκη και το Θερμαϊκό, ενώ στις καταπράσινες όχθες του Αράπιτσα με τα ορμητικά νερά και τους εντυπωσιακούς καταρράκτες, θα πείτε τον καφέ σας.

Η Νάουσα είναι η πόλη όλων των εποχών. Εκδηλώσεις πολιτισμού, ήθη έθιμα και παραδόσεις, αλλά και το εξαιρετικό χιονοδρομικό της κέντρο τα «3-5 Πηγάδια» είναι πόλος έλξης πολλών επισκεπτών όλο το χρόνο.

Η Ναουσαίικη αποκριά με τους Γιαννίτσαρους και τις Μπούλες αυτό το μοναδικό και πραγματικά εντυπωσιακό έθιμο κάνει την πόλη να ζει σε ξεχωριστούς ρυθμούς μουσικής και χορού, συνεχίζοντας μία παράδοση μοναδική.

Τον Σεπτέμβρη σηκώνει αυλαία και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου για 9η συνεχή χρονιά φέτος με προβολές ταινιών από όλο τον κόσμο.

Ένα φεστιβάλ που ενισχύει την πολιτιστική δραστηριότητα του τόπου και συμβάλλει στην ανάπτυξη της περιφέρειας. «Δημιουργία τώρα» είναι το σύνθημα του φετινού φεστιβάλ που καλεί τους σινεφίλ να απολαύσουν δημιουργίες από όλο τον κόσμο, ταινίες μυθοπλασίας, ταινίες πειραματικές, ταινίες κινουμένων σχεδίων αλλά και αφιερώματα όπως αυτό στον ιταλικό κινηματογράφο με ταινίες του Michelangelo Antonioni αλλά και νέων Ιταλών κινηματογραφιστών.

Στον εκθεσιακό χώρο του φεστιβάλ παρουσιάζονται εκθέσεις φωτογραφίας και μοντέρνας τέχνης, ενώ στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται επίσης θεατρικές παραστάσεις για παιδιά, διαγωνισμοί και πολλές εκπλήξεις.

Μια γιορτή πολιτισμού που ζωντανεύει την πόλη και καλεί ντόπιους κι επισκέπτες σε ένα ονειρικό ταξίδι στη μαγεία των εικόνων.

Τώρα το φθινόπωρο η Νάουσα επιβεβαιώνει και τον τίτλο της ως πόλη «του οίνου και της αμπέλου». Τα οινοποιεία της περιοχής γίνονται το επίκεντρο του ενδιαφέροντος και μαζί με τα ρακοκάζανα που αρχίζουν να βράζουν προσφέρει στους επισκέπτες της την ευκαιρία να μυηθούν στην τέχνη του κρασιού και του τσίπουρου.

Η Νάουσα είναι μια πόλη ζωντανή όλο το χρόνο, μια πόλη που προσφέρει ζεστή φιλοξενία και ευχάριστη διαμονή.
ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ