Κοινωνία

“Παιδεραστία στο Ίλιον” – ΒΑΡΥΣ ο πέλεκυς για την υπόθεση που σόκαρε το πανελλήνιο

Βαρύς έπεσε ο πέλεκυς της δικαιοσύνης στους πρωταγωνιστές της υπόθεσης «παιδεραστίας στο Ίλιον» η αποκάλυψη της οποίας σόκαρε καθώς αποδείχτηκε πως κεντρικό πρόσωπο ήταν μια «μητέρα»

PELEKYSΒαρύς έπεσε ο πέλεκυς της δικαιοσύνης στους πρωταγωνιστές της υπόθεσης «παιδεραστίας στο Ίλιον» η αποκάλυψη της οποίας σόκαρε καθώς αποδείχτηκε πως κεντρικό πρόσωπο ήταν μια «μητέρα».

Σε μια σκληρή ακροαματική διαδικασία ξετυλίχθηκε το δράμα τριών παιδιών που έζησαν τον εφιάλτη στα χέρια της μάνας- μαστροπού και του συντρόφου της οι οποίοι τα υποχρέωναν να ικανοποιούν τις διεστραμμένες ορέξεις ενός ιερέα και ενός 84χρονου συνταξιούχου που πλέον έχει αποβιώσει.

Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο ομόφωνα καταδίκασε τους κατηγορούμενους και επέβαλε στην «μητέρα» ενός από τα θύματα, Ειρήνη Τσονοπούλου κάθειρξη συνολικά 33ετών και χρηματική ποινή 100.000 ευρώ, στον 62χρονο Ιερέα Σωτήρη Παπαδόπουλο κάθειρξη 18 ετών και στον 44χρονο σύντροφο της πρώτης, Σπύρο Σουχλέρη κάθειρξη 18 ετών, ενώ έπαυσε την ποινική δίωξη λόγω θανάτου για τον συνταξιούχο Αθανάσιο Κανάκη.

Η υπόθεση ήρθε στο φως της δημοσιότητας το 2007 όταν η 12χρονη τότε κόρη της Τσονοπούλου αποκάλυψε στο δάσκαλο της ότι ο σύντροφος της μητέρας της , ο οποίος τη βίαζε συστηματικά, και ο Κανάκης επιχείρησαν να την απαγάγουν καθώς η μητέρα την είχε πουλήσει στον συνταξιούχο έναντι 2000 ευρώ. Το δράμα του παιδιού όπως προέκυψε από τα στοιχεία της δικογραφίας είχε ξεκινήσει έξι χρόνια νωρίτερα όταν η ίδια της η μητέρα την είχε οδηγήσει στον Κανάκη και τον βοήθησε να την βιάσει ενώ είχε χάσει τις αισθήσεις της.

Ο δάσκαλος μίλησε στην γιαγιά του παιδιού που είχε την επιμέλεια και εκείνη μετά από λίγες ημέρες κατήγγειλε την απόπειρα απαγωγής στο Αστυνομικό Τμήμα Αχαρνών.

Το φάκελο της υπόθεσης ανέλαβε ο διοικητής του Τμήματος Παύλος Λουκάτος ο οποίος μετά από έρευνες αλλά και πολλές συζητήσεις με τα παιδιά κατάφερε να βρει την άκρη την νήματος και να αποκαλύψει την σοκαριστική αλήθεια.

Η Τσονοπούλου έναντι συνήθως 50 ευρώ διέθεται είτε την κόρη της είτε κάποιο από τα άλλα δύο ανήλικα παιδιά ,που φιλοξενούνταν σπίτι της, στον συνταξιούχο αλλά και στον Ιερέα. Μάλιστα ο 62χρονος ιερωμένος δεχόταν τα παιδιά στο γραφείο του εντός της εκκλησίας που ήταν εφημέριος.

Οι μαρτυρίες αλλά και τα έγγραφα της δικογραφίας που αναγνώστηκαν στο δικαστήριο συγκλόνισαν και αποκάλυψαν την αγριότητα που είχαν υποστεί αυτά τα παιδιά. Μάλιστα, οι δικαστές απέρριψαν το αίτημα της υπεράσπισης του ιερέα να καταθέσουν στη δίκη τα θύματα , που πλέον είναι ενήλικα, κρίνοντας πως θα ήταν μία οδυνηρή διαδικασία για αυτά.

Μετά την εκφώνηση της απόφασης η δικηγόρος των θυμάτων, Κατερίνα Ζαγγανά είπε σε δηλώσεις της: “Η υπόθεση αυτή πρέπει να αποτελέσει το φάρο για όλα τα παιδιά που κακοποιούνται και το μήνυμα είναι σαφές: καμία πράξη σε βάρος τους δεν μένει ατιμώρητη. Τα παιδιά μιλούν και εμείς τα ακούμε. Στις υποθέσεις παιδεραστίας πρέπει να τεθούν προ των ευθυνών τους όλοι όσοι ευθύνονται για την κακοποίηση των ανηλίκων και την προσπάθεια συγκάλυψης των γεγονότων αυτών. Πρέπει να διασφαλίσουμε στα παιδιά την προστασία τους και τη βεβαιότητα ότι όλοι οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους.»

Έξω από το Εφετείο βρέθηκαν μερικοί ενορίτες του ιερέα μεταξύ των οποίων και κάποιες γυναίκες που έβριζαν τόσο την κ.Ζαγγανά την ώρα που έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους , όσο και τους δικαστές για την καταδικαστική τους απόφαση.

Υπενθυμίζεται ότι σε πρώτο βαθμό , το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων είχε καταδικάσει , τον ιερέα σε κάθειρξη 24 ετών, τον συνταξιούχο σε συνολική κάθειρξη 56 ετών, τον Σουχλέρη σε 18ετή κάθειρξη και την Ειρήνη Τσονοπούλου σε κάθειρξη 37 ετών.