Top Stories

Reuters: Κλείνει η συμφωνία για περικοπές συντάξεων, ΔΕΗ & εργασιακά -Βρυξέλλες: Υπάρχει πρόοδος, αλλά δεν έχει κλείσει τίποτε

SpiroSpero.gr | Σπέρνουμε Ειδήσεις

tsakalotos efi-630x400Σε προκαταρκτική συμφωνία για το θέμα των εργασιακών και συνταξιοδοτικών μεταρρυθμίσεων κατέληξαν Αθήνα και θεσμοί σύμφωνα με το Reuters.

Η Ελλάδα έφτασε σε συμφωνία με τους δανειστές σε ζητήματα κλειδιά όπως οι εργασιακές μεταρρυθμίσεις, οι περικοπές δαπανών και τα θέματα ενέργειας, και κινείται πιο κοντά στη προκαταρκτική συμφωνία πριν τησυνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις 7 Απριλίου, ανέφεραν πηγές κοντά στις συνομιλίες την Τετάρτη, σύμφωνα με το Reuters.

Η Ελλάδα θα μειώσει τις συνταξιοδοτικές δαπάνες έως ένα τοις εκατό του ΑΕΠ το 2019, δήλωσαν δύο αξιωματούχοι στο Reuters, υπό τον όρο της ανωνυμίας. Η μείωση του αφορολόγητου ορίου περίπου στις 6.000 ευρώ θα εξασφαλίσει περίπου ακόμα ένα τοις εκατό του ΑΕΠ, δήλωσε ευρωπαίος αξιωματούχος στο Reuters.

Όσον αφορά στις εργασιακές μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα δεν θα αναγκαστεί να ελευθερώσει περαιτέρω τις μαζικές απολύσεις, όπως αρχικά είχε ζητήσει το ΔΝΤ, δήλωσαν δύο αξιωματούχοι. Οι συλλογικές διαπραγμάτευσεις, οι οποίες είχαν αποδυναμωθεί ως μέρος των μεταρρυθμίσεων διάσωσης το 2012, αναμένεται να επανεκκινήσουν αφού το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης της χώρας λήξει το 2018.

tsakalotos efi-630x4002

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο που μίλησε στο πρακτορείο έχει συμφωνηθεί η μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στην αγορά ενέργειας, μέσω της πώλησης λιγνιτικών μονάδων παραγωγής.

Υπάρχει πρόοδος, αλλά όχι συμφωνία δηλώνουν αξιωματούχοι των Βρυξελλών διαψεύδοντας με αυτόν τον τρόπο δημοσίευμα του Reuters που κάνει λόγο για προκαταρκτική συμφωνία Αθήνας-θεσμών στα εργασιακά και τις περικοπές συντάξεων.

Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανίκα Μπράιτχαρτ δήλωσε: «Είδα τα δημοσιεύματα στον Τύπο (σσ. αναφέρεται στις πληροφορίες του Reuters) και δεν μπορώ να τα επιβεβαιώσω».

Ωστόσο, σύμφωνα με πηγή της ευρωζώνης, φαίνεται να υπάρχει κάποια κινητικότητα τις τελευταίες ώρες, αν και υπενθυμίζει πως «τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί μέχρι όλα να έχουν συμφωνηθεί». Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ίδια πηγή, προκειμένου «να προλάβουμε» μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι το Eurogroup της 7ης Απριλίου, είναι αναγκαίο να υπάρξει μια συμφωνία επί της αρχής μέχρι το αυριανό EuroWorking Group, «δηλαδή να έχουμε κάτι σήμερα ή αύριο το πρωί». Με αυτόν το τρόπο θα μπορέσουν να επιστρέψουν οι επικεφαλής της αποστολής στην Αθήνα και θα υπάρχει το απαραίτητο χρονικό διάστημα μέχρι το Eurogroup για την ολοκλήρωση και των τελευταίων λεπτομερειών της τεχνικής συμφωνίας.

Οσον αφορά την ελληνική αντίδραση, σύμφωνα με το Αθηναϊκό πρακτορείο Ειδήσεων κυβερνητική πηγή σχολίασε ως εξής το δημοσίευμα του Reuters: «Ουδέν σχόλιον. Όταν κλείσει η συμφωνία, θα το μάθετε επισήμως και όχι από τη διαρροή».