Διεθνή

Ντόρτμουντ: Συνελήφθη 25χρονος Ιρακινός ισλαμιστής για την επίθεση στο πούλμαν -Προσωπική αναφορά στη Μέρκελ κάνει η επιστολή ανάληψης ευθύνης

SpiroSpero.gr | Σπέρνουμε Ειδήσεις

dor708 0Στη σύλληψη ενός ατόμου για τις εκρήξεις που σημειώθηκαν στο πούλμαν της Ντόρτμουντ προχώρησε η γερμανική αστυνομία σύμφωνα με πληροφορίες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο ύποπτος φέρεται να έχει σχέση με Ισλαμιστές. Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ύποπτος ως συνεργός του Ιρακινού είναι και ένας 28χρονος Γερμανός από το Fröndenberg. Αμφότεροι φέρεται να έχουν σχέσεις με το Ισλαμικό Κράτος.

Υπενθυμίζουμε ότι από τις εκρήξεις τραυματίστηκε ο ποδοσφαιριστής Μαρκ Μπαρτρά.

Όπως ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή εισαγγελία έγιναν έφοδοι στα σπίτια δύο υπόπτων απ’ τον ισλαμιστικό χώρο και συνελήφθη ένα άτομο. Η εισαγγελία δεν έκανε γνωστό πού τέθηκε υπό κράτηση ο ύποπτος, αλλά πρόσθεσε πως θα εξετασθεί αν θα εκδοθεί ένταλμα για τη σύλληψή του.

Η εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής εισαγγελίας, η οποία χειρίζεται όλες τις υποθέσεις στις οποίες υπάρχουν υποψίες για τρομοκρατία, είπε πως οι αστυνομικοί βρήκαν τρεις επιστολές κοντά στον τόπο της επίθεσης, όλες με το ίδιο περιεχόμενο που υποδηλώνει ισλαμιστικό κίνητρο.

Η εκπρόσωπος Φράουκε Κέλερ δήλωσε πως οι επιστολές αναφέρονταν στη χρήση αναγνωριστικών αεροπλάνων Tornado στη Συρία, τα οποία έχει αναπτύξει η Γερμανία στο πλαίσιο της στρατιωτικής εκστρατείας εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, ενώ σ’ αυτές ζητείται επίσης το κλείσιμο της αμερικανικής στατιωτικής βάσης στο Ραμστάιν της δυτικής Γερμανίας.

Στη μονοσέλιδη επιστολή που βρέθηκε κοντά στο σημείο της βομβιστικής επίθεσης κατά του λεωφορείου της Μπορούσια Ντόρτμουντ, γίνεται προσωπική αναφορά στη γερμανίδα καγκελάριο.

Αναλαμβάνοντας την ευθύνη οι συντάκτες της επιστολής επιτίθενται στην Άνγκελα Μέρκελ καταγγέλλοντας τη συμμετοχή γερμανικών πολεμικών αεροσκαφών Tornado στις επιχειρήσεις κατά του λεγόμενου «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία.

«Αλλά προφανώς, Μέρκελ, ούτε που νοιάζεσαι για τους μικρούς, βρώμικους υποτελείς σου. Τα Tornados σου πετούν ακόμη πάνω απ’ τα εδάφη του Χαλιφάτου για να σκοτώνουν Μουσουλμάνους»

Στην προηγούμενη πρόταση γίνεται αναφορά στην τρομοκρατική επίθεση με τους 12 νεκρούς στη Χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου τον περασμένο Δεκέμβριο. Η επιστολή δεν είναι χειρόγραφη, αλλά προφανώς έχει γραφτεί σε ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:

«Στο όνομα του πανάγαθου και πολυεύσπλαχνου Αλλάχ,

12 άπιστοι σκοτώθηκαν στη Γερμανία απ’ τα ευλογημένα αδέρφια μας. Αλλά προφανώς, Μέρκελ, ούτε που νοιάζεσαι για τους μικρούς, βρώμικους υποτελείς σου. Τα Tornados σου πετούν ακόμη πάνω απ’ τα εδάφη του Χαλιφάτου για να σκοτώνουν Μουσουλμάνους.

Αλλά εμείς παραμένουμε ακλόνητοι χάρις στο έλεος του Αλλάχ.

Απ’ αυτή τη στιγμή όλοι οι άπιστοι ηθοποιοί, τραγουδιστές, αθλητές και όλοι οι επώνυμοι στη Γερμανία κι άλλες χώρες σταυροφόρων περιλαμβάνονται στη λίστα του Ισλαμικού Κράτους.

Κι αυτό μέχρι να εκπληρωθούν οι ακόλουθες απαιτήσεις:

-να αποσυρθούν τα Tornados από τη Συρία

-να κλείσει η αεροπορική βάση του Ramstein.»

Άμεση αναφορά στην επίθεση στο Ντόρτμουντ δεν γίνεται, ούτε αναφέρεται αποστολέας ή συντάκτης.

Το γεγονός είναι ότι η επιστολή έχει ισλαμιστικές αναφορές, αλλά όπως επισημαίνουν κύκλοι των υπηρεσιών ασφαλείας, δεν περιέχει σύμβολα του Ισλαμικού Κράτους. Και δεν αποκλείεται οι συντάκτες της να είναι χούλιγκαν, εκβιαστές ή κάτι άλλο.

Οι αρχές ερευνούν την αυθεντικότητά της. Κύκλοι των γερμανικών υπηρεσιών ασφαλείας υπογραμμίζουν ότι η έρευνα δεν περιορίζεται στην ισλαμιστική τρομοκρατία, αλλά διενεργείται προς όλες τις κατευθύνσεις. Τονίζουν δε ότι ότι η επιστολή είναι πιθανόν να είναι απόπειρα αυτών που βρίσκονται πίσω από την επίθεση να παραπλανήσουν τις αρχές.