Οικονομία

Πληρωμή σε είδος προτείνουν εργοδότες

SpiroSpero.gr | Σπέρνουμε Ειδήσεις

dhmosios ypallhloΝέα ήθη στην αγορά επιβάλλει η έλλειψη ρευστού με αποτέλεσμα να επαναφέρεται η… ανταλλακτική οικονομία. Πληρωμή σε είδος προτείνουν, λοιπόν κάποιες επιχειρήσεις κάτι που φυσικά είναι παράνομο αφού η εργατική νομοθεσία επιβάλλει ο μισθός να είναι μόνο με την μορφή… ευρώ.

Και τί αλλάζει το γεγονός ότι είναι παράνομο; Υπάρχει έλεγχος; Για αυτό το λόγο, σύμφωνα με το ΈΘνος, εταιρεία εμπορίας αυτοκινήτων πρότεινε στους εργαζόμενους της να… ισοφαρίσει τα δεδουλευμένα που όφειλε με το να προσφέρει στον καθένα από ένα αυτοκίνητο.

Παλιότερα, υπήξε καταγγελία για μια επιχείρηση που πρότεινε αντί για δώρο χριστουγέννων οι εργαζόμενοι να πάρουν τρόφιμα για το σπίτι.

Και το… πάρτι στον ιδιωτικό τομέα συνεχίζεται. Απουσία ελέγχων, περισσότερες από 150.000 επιχειρήσεις σταμάτησαν να καταβάλλουν δεδουλευμένα, ενώ 500.000 εργαζόμενοι έχουν να δουν το χρώμα του χρήματος για περισσότερους από τρεις μήνες.

Σύμφωνα με στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), η “μαύρη εργασία” αυξήθηκε σε ένα χρόνο από το 28% στο 35%. Η πλέον εκτεταμένη ανασφάλιστη απασχόληση παρατηρείται στον επισιτισμό, στα πρατήρια βενζίνης, στον κλάδο της καθαριότητας, στις κατασκευές, στο λιανικό εμπόριο.

Σύμφωνα με το ΣΕΠΕ, έξι στους εκατό εργαζομένους που εξωθήθηκαν στην εκ περιτροπής απασχόληση με μονομερή απόφαση του εργοδότη, δουλεύουν μία με δύο μέρες την εβδομάδα, ενώ στις τουριστικές περιοχές, οι εργοδότες ασφαλίζουν τους εργαζόμενους τους ως μερικώς απασχολούμενους ενώ δουλεύουν μεν 12 ώρες και πληρώνονται δε με το μισό μισθό!