Top Stories

Ραγδαίες εξελίξεις στη Μ. Βρετανία: Πρόωρες εκλογές στις 8 Ιουνίου ανακοίνωσε η Μέι

SpiroSpero.gr | Σπέρνουμε Ειδήσεις

may1 3Πρόωρες εκλογές για τις 8 Ιουνίου προκήρυξε η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, σε μια κίνηση που αιφνιδίασε τους πάντες.

Η Τερέζα Μέι, της οποίας η δημοτικότητα βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο, σχεδιάζει να επωφεληθεί από την ακραία αδυναμία των Εργατικών στις δημοσκοπήσεις ώστε να ανανεώσει τη θητεία της με τη λαϊκή ψήφο, πριν ξεκινήσουν οι δύσκολες διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σήμερα, το Συντηρητικό Κόμμα της Τερέζα Μέι διαθέτει μια μικρή πλειοψηφία 17 εδρών στο Κοινοβούλιο και η κυβέρνηση φοβάται «ανταρσία» στο εσωτερικό της που θα μπορούσε να φρενάρει τη δράση της.

«Χρειαζόμαστε νέες εκλογές και τις χρειαζόμαστε τώρα. Εχουμε μια μοναδική ευκαιρία να το κάνουμε πριν μπούμε στην καρδιά των διαπραγματεύσεων» με την ΕΕ, είπε η Τερέζα Μέι.

Οι επόμενες εκλογές στη Μεγάλη Βρετανία θα γίνονταν κανονικά το 2020.

Είπε ότι όταν ανέλαβε την πρωθυπουργία η χώρα χρειαζόταν σταθερότητα και η ίδια την πέτυχε. Ενώ τήρησε τις υποσχέσεις της και για το δημοψήφισμα καθώς η Βρετανία φεύγει απ’ την ΕΕ και δεν υπάρχει επιστροφή.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός, σε αιφνιδιαστικό διάγγελμά της από την Ντάουνινγκ Στριτ, είπε ότι η κυβέρνηση έχει το σωστό σχέδιο για τη διαπραγμάτευση με την ΕΕ, όμως τονίζει ότι χρειάζεται ενότητα στο Κοινοβούλιο ενώ τώρα υπάρχει διαίρεση. «Οι πολιτικοί αντίπαλοι κάνουν λάθος να πιστεύουν ότι θα αλλάξουμε πορεία για το Brexit», είπε η Μέι, προσθέτοντας ότι η αντιπολίτευση αποδυναμώνει τη διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης με την ΕΕ.

Μίλησε για μια απόφαση που έλαβε απρόθυμα, αλλά που είναι αναγκαία για να διασφαλιστεί η σταθερή ηγεσία που χρειάζεται η χώρα τόσο για τη διαπραγματεύση για το Brexit αλλά και για το μέλλον της. Επεσήμανε την ανάγκη να υπάρχει πολιτική ομοφωνία και ομοψυχία για την κρίσιμη διαπραγμάτευση, αλλά οι Εργατικοί απειλούν ότι δεν θα ψηφίσουν την τελική συμφωνία, οι Φιλελεύθεροι βάζουν προσκόμματα στην κοινοβουλευτική διαδικασία, το SNP (Εθνικό Κόμμα Σκωτίας) αντιτίθεται σ’ ό,τι κάνει η κυβέρνηση και πολλά μέλη της Βουλής των Λόρδων είπαν ότι θα αντιπαρατεθούν με την κυβέρνηση. Η Μέι τόνισε ότι δεν είναι διατεθειμένη να αφήσει τους αντιπάλους της να τινάξουν στον αέρα τη διαπραγμάτευση για το Brexit, κι ότι έλαβε σχετικά πρόσφατα την απόφαση να πάει σε εκλογές.