Πολιτική

Ο Πολάκης πήγε στη Βουλή και ζήτησε να μην αρθεί η ασυλία του

SpiroSpero.gr | Σπέρνουμε Ειδήσεις

polakis

Η πλειοψηφία της Επιτροπής Δεοντολογίας, με εξαίρεση τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, αποφάσισε σήμερα να «απαλλάξει» τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη από τα αιτήματα άρσης ασυλίας εναντίον του.

Η υπόθεση του κ. Πολάκη αφορούσε στη μήνυση που είχαν καταθέσει εναντίον του ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης και η σύζυγός του Ευγενία Μανωλίδου για συκοφαντική δυσφήμιση, μετά τα όσα είχε πει πρόσφατα στην Ολομέλεια ο κ. Πολάκης στον κ. Γεωργιάδη: «Εσένα σε βαστούν και τα ραβασάκια που έστελνες στο ΚΕΕΛΠΝΟ, κι εσύ και η γυναίκα σου».

Ο κ. Πολάκης εμφανίστηκε σήμερα στην Επιτροπή και ζήτησε να μην αρθεί η ασυλία του. «Δεν θα κάτσω κατηγορούμενος ενώ είμαι ο κατήγορος. Θα καθαρίσω τη σαπίλα στην Υγεία», φώναξε ο κ. Πολάκης, ενώ την ίδια ώρα κουνούσε ένα χειρόγραφο στο οποίο -όπως υποστήριζε- αποδεικνυόταν ποιος ζητούσε τι.

Η κυβερνητική πλειοψηφία ισχυρίστηκε πως η υπόθεση Πολάκη εμπίπτει στο άρθρο 86 του Συντάγματος και τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, καθώς όσα είπε στην Ολομέλεια ήταν στο πλαίσιο άσκησης των υπουργικών του καθηκόντων και επομένως το αίτημα για άρση της ασυλίας του δεν μπορεί να πάει καν στην Ολομέλεια και πρέπει να παραπεμφθεί με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Ετσι, ο μόνος τρόπος για να ελεγχθεί ο κ. Πολάκης είναι να συγκεντρωθούν 30 υπογραφές βουλευτών οι οποίοι θα ζητούν σύσταση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης. Ο κ. Γεωργαντάς από τη ΝΔ ζήτησε να υπάρξει γνωμοδότηση της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής για το τι σημαίνει άσκηση υπουργικών καθηκόντων και αν η υπόθεση του κ. Πολάκη εμπίπτει εκεί.

Όσον αφορά στην υπόθεση της κυρίας Αυλωνίτου, έπειτα από τη μήνυση για χειροδικία που είχε υποβάλει εναντίον της ο τέως διοικητής του Εθνικού Κέντρου Αθλητικών Ερευνών Στ. Χάντζος, αίσθηση προκάλεσε το ότι η κυβερνητική πλειοψηφία άλλαξε θέση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και πλέον προτείνει στην Ολομέλεια να μην αρθεί η ασυλία της, αποδεχόμενη το επιχείρημα της βουλευτού ότι η δίωξη εναντίον της έγινε με βάση πολιτικά κίνητρα.