Top Stories

Τσίπρας: Προϋπόθεση τα μεσοπρόθεσμα για το χρέος για να εφαρμόσω τα μέτρα -Υπάρχουν μέτρα που δεν είναι αναγκαία και δεν θα τα επιλέγαμε

SpiroSpero.gr | Σπέρνουμε Ειδήσεις

tsi1Στην παραδοχή ότι στη συμφωνία του Eurogroup υπάρχουν μέτρα που δεν είναι αναγκαία ούτε και θα τα επιλέγαμε προχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας στην αρχή της ομιλίας του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με τον ίδιο ωστόσο ο συμβιβασμός που πετύχαμε ήταν τα αντίμετρα που, όπως είπε, θα νομοθετηθούν ταυτόχρονα με τα μέτρα.

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας πετύχαμε την επαναφορά στην εργασιακή κανονικότητα, η αρχή της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκής ρύθμισης ενώ αποκρούστηκαν οι σφοδρές πιέσεις που είχαν στήριγμα και τις εργοδοτικές πιέσεις στο εσωτερικό για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας.

Σύμφωνα με τον ίδιο το αποτέλεσμα της συνεδρίασης της Μάλτας «μας δικαίωσε στην επιμονή μας να μην αποτελέσει το τέλος της β΄ αξιολόγησης την αρχή μιας νέας κρίσης».

«Τα όσα αποφασίστηκαν εκεί για την Ελλάδα δεν δημιουργούν μόνο τις αντικειμεμνικές προϋποθέσεις για να κλείσει ένας κύκλος διαπραγμάτευσης αλλά καθίσταται ορατός ο δρόμος της εξόδου της χώρας από την οικονομική επιτροπεία» πρόσθεσε.

Οριοθέτησε, δε, ως την επόμενη μεγάλη διαπραγματευτική μάχη τη διαπραγμάτευση για πρωτογενή πλεονάσματα μετά τη λήξη του προγράμματος χαρακτηρίζοντας «το λιγότερο άτοπη» τη θέση για διατήρηση υψηλών πλεονασμάτων για μια 10ετία.

Εμφανίστηκε αισιόδοξος για την ανάλυση βιωσιμότητας χρέους εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα ανοίξει το δρόμο για την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης επισημαίνοντας ότι χωρίς αυτό (σ.σ. μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος προκειμένου να υπάρξει ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης) δεν υπάρχει εφαρμογή μέτρων όπως το αποφασίσαμε.

Ωστόσο επιχείρησε να κρατήσει σχετικά χαμηλούς τόνους για το γεγονός ότι ουσιαστικά, όπως είπε, επιστρέψαμε στο πλαίσιο της 20ης Φεβρουαρίου αναφέροντας ότι «δεν θα πω ότι είναι μια τρομακτική επιτυχία ότι επιστρέψαμε σε αυτό αλλά ότι αποτρέψαμε τις κινήσεις αυτών που επιχείρησαν να το ξηλώσουν αυτό το πλαίσιο κατά την άποψή μου είναι ένα γεγονός επιτυχίας».

Σφυροκοπώντας την αξιωματική αντιπολίτευση είπε πως «Κάποιοι είχαν στόχο να μην κλείσει η αξιολόγηση, κάποιοι στο εσωτερικό δεν ήθελαν και δεν θέλουν με τίποτα να είμαστε εμείς που θα βγάλουμε τη χώρα από την κρίση».

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, φωτογραφίζοντας τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, «είναι αυτοί που έσπευσαν να συναντήσουν το Γερμανό υπουργό Οικονομικών να πάρουν την ευλογία του και να υπονομεύσουν τη διαπραγμάτευση».

tsi2

Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα είπε πως «δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι μας καλούσαν να πάρουμε πίσω τη 13η σύνταξη γιατί εκνευρίζουμε τους δανειστές την ώρα που ισχυρίζονται ότι φορούν τη φανέλα της εθνικής ελλάδος. Κι εμείς που δεν το βλέπουμε μάλλον έχουμε αχρωματοψία αλλά ξεχωρίζουμε τη χορηγία στη φανέλα, ποτε είναι siemens πότε οι εμπλεκόμενοι στις λίστες διαπλοκής».

Και κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία πως δεν διαπραγματεύτηκε ποτέ καθώς και για το γεγονός ότι το πρόγραμμα της ΝΔ είναι ο ακραίος νεοφιλελευθερισμός.

Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε και στον Κώστα Σημίτη, για την πρόσφατη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, σημειώνοντας ότι «δείχνει να μην έχει καταλάβει τι έγινε επί πρωθυπουργίας του και ποιο σύστημα εξέθρεψε ο ίδιος και το κόμμα του».

«Ο άνθρωπος που έβλεπε τις μίζες να περνούν εμφανίστηκε στην τηλεόραση και ανάμεσα στους επαίνους για τη θητεία του και τα θερμά λόγια για τον κ. Μητσοτάκη που θα έρθει να μας σώσει, μας χάρισε και μία σοφιστεία. Οτι η διαφθορά στην Ελλάδα είναι κοινωνική φαινόμενο και πρέπει να συνηθίσουμε να ζούμε με αυτή. Δικαίως ξεσηκώθηκαν και οι πέτρες. Η φράση αυτή είναι ενδεικτική της αντίληψης και της πρακτικής ενός ολόκληρου συστήματος», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Επιχειρώντας να εξηγήσει τους λόγους που οδήγησαν στο αποτέλεσμα του Eurogroup είπε ότι δεν οφείλεται μόνο «στις εξαιρετικές δυνατότητες της διαπραγματευτικής μας ομάδας ή στο ότι είχαμε την πολιτική βούληση» αλλά «γιατί αξιοποιήσαμε στο έπακρο τις πολιτικές συμμαχίες στο εξωτερικό εκμεταλλευόμενοι κάθε ρωγμή, εκμεταλλευτήκαμε τη συμμαχία των χωρών του Νότου, αναζητώντας συγκλίσεις σε επίπεδο ευρωπαϊκού κοινοβούλιο, αναζητώντας συμμαχίες στα συνδικάτα, κινητοποιώντας και χώρες του Βορρά. Θέλω να πω ότι η συνεισφορά της αριστεράς στη Γερμανία αλλά και της σοσιαλδημοκρατίας ήταν καθοριστική».

Ο δεύτερος λόγος κατά τον κ. Τσίπρα «είναι γιατί η πολιτική μας στο εσωτερικό αποδίδει καρπούς και είχαμε ισχυρά επιχειρήματα στη διαπραγμάτευση».

«Γιατί είχαμε αυτά τα αποτελέσματα; Γιατί τα δύο τελευταία χρόνια η χώρα σταμάτησε να έχει μια κυβέρνηση που η διακυβέρνηση αποτελούσε ταυτόχρονα όχημα πλουτισμού, ιδιοτέλειας και συμφερόντων. Εμείς δύο χρόνια δεν πήραμε δωράκια δεν διασπαθίσαμε το δημόσιο χρήμα, δεν κάναμε συμφωνίες κάτω από το τραπέζι, δεν βάλαμε τις λίστες στα συρτάρια» είπε και δέχθηκε ξανά το χειροκρότημα των συντρόφων του.

Επανερχόμενος στην κριτική κατά της ΝΔ και του παλαιού συστήματος είπε ότι «η πρεμούρα που τους έχει πιάσει οφείλεται στο ότι φοβούνται ότι ο χρόνος θα μας επιτρέψει να ψάξουμε τις υποθέσεις στα ντουλάπια» κάνοντας ειδική αναφορά στην επανεμφάνιση Σημίτη μετά από 10ετια σιωπής τονίζοντας ότι δύο υπουργοί Εθνικής Άμυνας του είναι μπλεγμένοι στα σκάνδαλα των εξοπλιστικών.

«Το σύστημα αυτό προσπάθησε να δημιουργήσει συνθήκες δημοκρατικής ανατροπής το 2015, αυτό το σύστημα προσπάθησε να ανατρέψει την δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση το 2015, αυτό το σύστημα προσπάθησε και τώρα αλλά δεν τους βγήκε και τώρα είναι αυτοί που βρίσκονται σε πλήρες στρατηγικό αδιέξοδο» συνέχισε σε υψηλούς τόνους εξαπολύοντας βαρείς χαρακτηρισμούς για την αξιωματική αντιπολίτευση: «θα ήταν προτιμότερο για τη χώρα η κυβέρνηση να έχει αντίπαλο με ιδεολογικές διαφορές που να έχει όμως αγωνία για το μέλλον της χώρας και όχι έναν εσμό εκδικητικών ακροδεξιών από τη μια και πορφυρογέννητων που πάσχουν από σύνδρομο στέρησης εξουσίας από την άλλη».

Τα τελευταία λεπτά της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα ήταν αφιερωμένα στους συντρόφους του: «Είναι στις δικές μας πλάτες να ξελασπώσουμε τη χώρα. Οι αποφάσεις του Ιουλίου του 2015 και σήμερα είναι αποφάσεις που όταν τις σκεφτόμαστε σε λίγα χρόνια θα είμαστε βέβαιοι ότι πράξαμε το σωστό. Το κόμμα, τα μέλη, οι βουλευτές έχουν αποδείξει ότι δεν φοβούνται την ευθύνη και τη μάχη και αυτό είναι κάτι στο οποίο η αριστερά είναι ιστορικά καταδικασμένη. Έτσι και σήμερα έχουμε καθήκον να συνεχίζουμε κοιτάζοντας μπροστά πιο συμπαγείς και πιο αποφασισμένοι στη διακυβέρνηση για ρήξη και τομές με το παρελθόν. Δεν ξέραμε; Μάθαμε, και δεν μπορούμε να αφήνουμε το παλιό να τρώει σαν το σαράκι το νέο για το στήσιμο της χώρας. Χρειάζεται να δουλέψουμε σκληρά μαζί με την κοινωνία για να αφήσουμε πίσω τα δύσκολα χρόνια της κρίσης. Το ξέρετε πολύ καλά όπως κι εγώ σε αυτή την πορεία τίποτα δεν θα μας χαριστεί, όλα θα είναι αποτελέσμτα μαχών και συγκρούσεων με όσους θέλουν να μας γυρίσουν πίσω. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση αυτή η Κεντρική Επιτροπή, αυτή η Κοινοβουλευτική Ομάδα και ο λάος που μας στηρίζει να τους αφήσουμε να το πράξουν αυτό».