Top Stories

ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ – Επίθεση Τσακαλώτου σε ΔΝΤ- Ευρώπη για τα “παιχνίδια στην πλάτη της Ελλάδας” – Άνοιξε το παράθυρο σε…πρόωρες εκλογές!

SpiroSpero.gr | Σπέρνουμε Ειδήσεις

tsakalotos-zorbas new 660 241 630 200

Βολές τόσο κατά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όσο και κατά του Βερολίνου εξαπέλυσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Μάλιστα άφησε να εννοηθεί πως αν δεν κλείσει η 2η αξιολόγηση η κυβέρνηση Τσίπρα δεν θέλει να υπογράψει 4ο Μνημόνιο, άρα η χώρα θα πάει σε εκλογές.

Μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου με τίτλο «Greece and the global disruptive environment»», ο Ελληνας ΥΠΟΙΚ υποστήριξε μεταξύ άλλων πως αν δεν κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, δεν θα υπάρξει συζήτηση για το χρέος. «Και χωρίς τη συζήτηση για το χρέος δεν θα υπάρξει ένταξη στην νομισματική χαλάρωση. Και χωρίς το QE δεν θα μπορέσει η ελληνική κυβέρνηση να βγει στις αγορές στα τέλη του 2017, το πολύ αρχές του 2018. Έτσι και οι Ευρωπαίοι και εμείς δεν θα έχουμε καταρτίσει ένα πρόγραμμα που να ολοκληρώνεται με την έξοδο στις αγορές».

Μάλιστα ξεκαθάρισε ακόμη ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχθεί να πάρει άλλα μέτρα λόγω των διαφορών ΔΝΤ με κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, υπενθυμίζοντας ότι η Αθήνα έχει εφαρμόσει κατά γράμμα το μνημόνιο.

tskalwtos-xreos-1070 0

Ανοιχτά μέτωπα τα εργασιακά και τα δημοσιονομικά

Ο κ. Τσακαλώτος προχώρησε ασκώντας κριτική στο ρόλο των ευρωπαϊκών Θεσμών λέγοντας ότι παρότι έχουν βοηθήσει την ελληνική κυβέρνηση ώστε να επιτευχθεί συμβιβασμός, και έχουν κάνει συμβιβασμούς στα εργασιακά για να εντάξουν το ΔΝΤ, δεν μπορούν να διαπραγματεύονται για τα εργασιακά εκτός του ευρωπαϊκού πλαισίου. Έχουν χρέος προς τους Ευρωπαίους πολίτες να διαπραγματεύονται με γνώμονα τις καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές και να μη θεωρούν ότι μια χώρα που είναι σε πρόγραμμα έχει μειωμένα δικαιώματα
Μιλώντας για τις αντιρρήσεις που εκφράζει το ΔΝΤ ο κ.Τσακαλώτος είπε πως ένα από τα αγκάθια των διαπραγματεύσεων αφορά τα εργασιακά. Σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, η κυβέρνηση διαπραγματεύεται βάσει των όρων του τελευταίου προγράμματος στήριξης, σύμφωνα με το οποίο καλείται να νομοθετήσει αλλαγές σε σχέση με τις καλύτερες πρακτικές της ΕΕ..

Πλεονάσματα -«Τη διαφορά ΔΝΤ-Ευρώπαιων δεν θα τη λύσουμε στην πλάτη μας»

Αναφερόμενος στο στόχο που καλείται να πιάσει η κυβέρνηση για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018, ο κ. Τσακαλώτος παραδέχτηκε ότι εκεί υπήρχε ένα κενό λόγω του νέου προγράμματος για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα που θα εφαρμοστεί το 2017 και που έπρεπε να καλυφθεί. «Ενώ το ΔΝΤ υποστηρίζει πως δεν είναι διατηρήσιμο το 3,5% αντί να τα βάλουν με τους ισχυρούς της ΕΕ για μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους, στρέφονται κατά της αδύναμης Ελλάδας. «Αυτό δεν είναι θαρραλέα απόφαση. Αν υποστηρίζουν ότι το χρέος δεν είναι το πρόβλημα της αλλά η ανταγωνιστικότητα να συμφωνήσουμε σε χαμηλότερα πλεονάσματα κατά μία μονάδα και να δεσμευθούμε εμείς ότι αυτή η μονάδα θα πάει σε μείωση φόρων και εισφορών επιχειρήσεων.
Οποιο δημοσιονομικό χώρο δημιουργήσουμε εμείς να τον δώσουμε για κοινωνική προστασία αλλά όποια μείωση πλεονασμάτων πάρουμε να πάει στην ανταγωνιστικότητα. Τη διαφορά ΔΝΤ-Ευρώπαιων δεν θα τη λύσουμε στην πλάτη μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Χρέος
Υπάρχει μεγάλη πρόοδος στα βραχυπρόθεσμα μέτρα. Περιμένουμε συζήτηση μετά τις 5/12 για μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Αν οι Ευρωπαίοι ξανακλωτσήσουν το τενεκεδάκι παρακάτω αυτό δεν θα είναι κακό για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη.

Συντάξεις
Αναφερόμενος στις συντάξεις ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε αναφερόμενος στα όσα λένε οι εταίροι περί γενναιόδωρων συντάξεων στην Ελλάδα, ότι η συνολική κοινωνική δαπάνη ανά άτομο άνω των 65, είμαστε στο 65% του μέσου όρου της ΕΕ και στο 55% της γερμανικής περίπτωσης.