Διεθνή

Οι καλύτεροι Χριστουγεννιάτικοι πίνακες ζωγραφικής [photos]

SpiroSpero.gr | Σπέρνουμε Ειδήσεις

Από τον Botticelli μέχρι τον Dali και τον Λύτρα, η μεγαλύτερη γιορτή του χρόνου φαίνεται πως λειτουργεί εμπνευστικά για τους καλλιτέχνες.

Τα κάλαντα, Νικηφόρος Λύτρας

5ab085805b3953efbcc748eb0e501b5a

Ένας ολόδικός μας πίνακας, είναι σίγουρα το σύμβολο των ελληνικών Χριστουγέννων. Μια ομάδα παιδιών διαφορετικών εθνικοτήτων λένε τα κάλαντα ντυμένα με παραδοσιακές φορεσιές και κρατώντας παραδοσιακά μουσικά όργανα. Το έργο αυτό στάθηκε η αιτία για να αποδοθεί στον Λύτρα ο τίτλος του «ζωγράφου των Χριστουγέννων». Για πολλούς αυτό είναι το έργο-κορυφή της ελληνικής, ηθογραφικής ζωγραφικής και όχι άδικα ο πίνακας των Χριστουγέννων.

Το προσκύνημα των μάγων, Botticelli

e05dd45db075328eeb2b0cea22207c93

Οι μάγοι στέκονται γύρω από τον νεογέννητο Χριστό. Η σκηνή είναι ιδιαίτερα υποβλητική. Το νεογέννητο βρέφος γεννήθηκε από θαύμα σε ένα εγκαταλελειμμένο δωμάτιο στα όρια της κατάρρευσης. Αλλά ο Botticelli καταφέρνει να ανυψώσει την αγία οικογένεια ακόμα και μέσα σε αυτό το σκηνικό, φέρνοντας στο παρόν το αρχαίο παρελθόν. Ο ίδιος μάλιστα συμπεριέλαβε και τον εαυτό του στη σκηνή, στην άκρια δεξιά, υποβάλλοντας το ερώτημα με το βλέμμα του «πόσο βαθιά είναι η αγάπη και ο σεβασμός σου για τα θεία;».

Christmas (Noel), Salvador Dalí

842aa0027d28bc3ed5be1d9bd5b4c0bf

Ο σουρεαλιστής Salvador Dalí έδωσε τη δική του εκδοχή στην προσμονή των Χριστουγέννων. Στον πίνακά του αποτυπώνει μια χειμωνιάτικη σκηνή γεμάτη με χριστουγεννιάτικα δέντρα. Το πιο ιδιαίτερο στο πίνακά του είναι το κενό στη μέση. Ο Dalí είναι άλλωστε ιδιαίτερα γνωστός για τη χρήση των κενών. Εδώ βλέπουμε ένα κενό ανάμεσα σε δύο αψίδες, που αναμένει να γεμίσει… Που οδηγεί άραγε; Μήπως πρόκειται για την προ-χριστουγεννιάτικη περίοδο που αναμένεται να γεμίσει με την έλευση του Χριστού;

Πρωινό Χριστουγέννων, Καρλ Λάρσον

afba3f73a8e8a10b5c5fadad37fcae3a

Η αδημονία των παιδιών για την ημέρα των Χριστουγέννων είναι ένα από τα χαρακτηριστικά της εορταστικής περιόδου. Αυτό ακριβώς το συναίσθημα περιγράφει μέσα από τα χρώματα του πίνακά του ο Καρλ Λάρσον. Το ξύπνημα των Χριστουγέννων έχει μια μαγεία διαφορετική και όμορφη. Τα παιδιά βάζουν τα καλά τους και η θετική τους διάθεση πλημμυρίζει το δωμάτιο. Το στολισμένο κηροπήγιο και το έλατο που αχνοφαίνεται στην αριστερή άκρη μαρτυρούν το εορταστικό κλίμα της περιόδου.

Κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο, Franz Skarbina

7bc7f825d1027ea00497b76667116d59

Ο Γερμανός Franz Skarbina ζωγράφισε σε έναν πίνακα τη δική του ιμπρεσιονιστική εκδοχή των Χριστουγέννων. Μια έντονα υποβλητική ατμόσφαιρα συντίθεται από τις κούκλες που ατενίζουν το στολισμένο δέντρο με τα αναμμένα κεράκια και το όμορφο κοριτσάκι που δείχνει στο μωρό το θαύμα της γέννησης του Χριστού. Μαγεία!

ΠΗΓΗ: clickatlife.gr